Директорът на Националния институт на правосъдието (НИП) Миглена Тачева може да бъде "служебно" преизбрана за втори мандат, без да се състои нова публична процедура, при която да се явят и други кандидати.

За измененията съобщиха от Върховния касационен съд, чийто председател Лозан Панов е и председател на УС на НИП.

Служебен втори мандат Миглена Тачева може да получи с приети днес от Управителния съвет на НИП промени в правилата за избор на директор. Те са предложени от самата Тачева, чийто мандат изтича през юли тази година.

УС на НИП освен шефа на ВКС включва и шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков, главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Десислава Ахладова, както и кадровиците Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов.

От ВКС уточняват, че в правилата за избор е записано, че процедурата се открива не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата. Но, ако в срок от пет месеца преди края на мандата и не по-късно от три месеца, настоящият директор на НИП подаде заявление, с което декларира желанието си за втори мандат, може и да няма ново публично и открито състезание на поста, а директно преизбиране. Това е записано в нов раздел в правилата, озаглавен "Преизбиране за втори мандат". Преизбирането става със заявление от директора и приложен отчет за дейността му за първите пет години. Докладът за свършеното се приема от Управителния съвет на института, който оценява постигнатите резултати като може даде "задоволителна", "добра" или "много добра" оценка. Само ако няма подадена заявление за втори мандат и/или оценката е "задоволителна" тогава се открива нова процедура по избор.

"Тези изменения водят до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало. Нарушават се всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите - равен достъп, публичност и прозрачност", казва председателят на ВКС Лозан Панов, който е гласувал против промените.

Припомняме, че Миглена Тачева бе вторият правосъден министър от Тройната коалиция, поемайки поста от подалия оставка Георги Петканов. През 2016 г. Миглена Тачева се яви на конкурс за директор на НИП заедно с Драгомир Йорданов, също бивш правосъден министър.