Шефът на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров и бившият зам.правосъден министър Миглена Тачева са предложенията за нови министри в кабинета "Станишев".

Това стана ясно по време на продължаващото повече от четири часа заседание на политическия съвет на тройната коалиция.
В 14.00 лидерите Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган се събраха в резиденция "Лозенец".

Срещата бе закрита за медиите, въпреки това обаче пред входа на резиденция търпеливо чакат репортери, фотографи и оператори.

Преди още да е приключило заседанието от правителствената информационна служба разпространиха съобщение за новите имена.

На парламента на 18 юли - сряда, ще бъде предложено Димитров да поеме ведомството на Румен Овчаров, а Тачева - на вече бившия правосъден министър Георги Петканов.

Обсъдени бяха също така двете политическите инициативи на премиера Сергей Станишев за структурни промени в изпълнителната власт.
Те също получиха политическата подкрепа на ръководствата на партиите от управляващата коалиция.

Сформирана бе политическа група от представители на БСП, НДСВ и ДПС, която в най-кратки срокове ще подготви законодателната основа за формирането на бъдещата Национална агенция „Сигурност".

Политическият съвет подкрепи и инициативата за създаването на Държавна агенция за горите.
Тя ще бъде структурирана чрез решение на Народното събрание, което ще бъде предложено за гласуване следващата сряда.

След парламентарното решение Министерският съвет ще определи председателя и ръководството на агенцията.
Тя ще бъде сформирана чрез отделянето от досегашното Министерство на земеделието и горите на основата на Националното управление на горите.
Ръководството на новата Държавна агенция ще има задължението в кратки срокове да подготви всички законодателни промени, произтичащи от създаването й.

Във връзка с многобройните секторни искания за нарастване на работните заплати в бюджетната сфера Политическият съвет подкрепи отново декларираната нееднократно позиция на Министерския съвет, че до края на тази година не е възможно друго увеличение, извън заложения 10-процентен ръст за заплатите в бюджетния сектор от първи юли.

Политическите ръководства на трите управляващи партии потвърдиха последователната политика на правителството за непрекъснат социален диалог със синдикатите и работодателските организации, който обаче не може да бъде предизвикван под натиск.

На 29 и 30 юли ще се проведе оперативно заседание на Министерския съвет съвместно с политическите ръководства на БСП, НДСВ и ДПС.
На него ще започне обсъждането на макрорамката за бюджета за 2008 година и на актуализацията на управленската програма на управляващата коалиция до края на мандата.