Председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева е нарушила принципа на случайното разпределение на делата в съда. Това сочат окончателните изводи от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Изводите от проверката на ИВСС са окончателни. Припомняме, проверката беше назначена със заповед на главния инспектор от 23 януари 2018 година. На 13 февруари председателят на САС Даниела Дончева обжалва констатациите от проверката, които бяха предоставени само на нея в качеството ѝ на проверявано лице, така че тя да може да направи възражение срещу констатациите от проверката.

С днешното решение на ИВСС се констатира, че председателят на САС Даниела Дончева наистина е нарушила принципа на случайното разпределение на делата. Това става ясно от отказа на главния инспектор Теодора Точкова от 30 март 2018 година да разгледа възражението на Дончева. Възражението на председателят на САС е разгледано и отхвърлено като недопустимо в едната си част и отхвърлено като неоснователно в останалата му част.

Сред констатациите на ИВСС се посочва, че Дончева е допуснала "сериозни отклонения" от принципа за случаен подбор на делата в Апелативния съд в София. В заповедта, която тя издала, за да преразпредели търговско дело, свързано с КТБ, "липсват фактически и правни основания, относими към промяната на 6-ти постоянен състав на Търговското отделение на САС и към изземването на всички висящи дела, разпределени вече чрез системата за електронно разпределение на случаен принцип на доклад на съдия Милен Василев от същия постоянен съдебен състав".

Въз основа на констатациите и изводите, а именно, че Дончева е погазила случайното разпределение на делата в САС, на 19 април ИВСС е внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание спрямо административния ръководител на САС Даниела Дончева.

На последвало заседание на ИВСС, проведено на 20 април, предложението за наказване на Дончева е отхвърлено.

От присъстващи 9 инспектори 7 гласували против Дончева да бъде дисциплинарно наказана, а едва двама - "ЗА"

"Напрактика това означава, че съдебните ревизори няма да искат съдийската колегия на ВСС да търси дисциплинарна отговорност на Дончева", обясняват от ИВСС.

Шефът на САС оспорва изводите от проверка на Инспектората

Шефът на САС оспорва изводите от проверка на Инспектората

Съдия обвинява председателя на САС в корупция

Случаят:
Вестник "Капитал" пише, че съдия Милен Василев, който е съдия в търговската колегия на най-големия апелативен съд - Апелативния съд в София, обвинява председателят на САС в корупция.

През октомври 2017 г. Василев закача в коридора на съда гневно писмо, според което действията на председателката на съда Даниела Дончева имат "силен корупционен мирис". Половин година по-късно ИВСС потвърджава, че в съда е имало грубо погазване на принципа за случайно разпределение на делата.

Повод за гневното писмо на съдия Василев става дело, което му е било разпределено случайно. Става въпрос за търговски спор с материален интерес, възлизащ на стойност 102 млн. лв. В основата на спора е сградата на фалиралата КТБ, намираща се на площад "Гарибалди" в София.

Нарушение на случайния подбор на дело в САС установява проверка

Нарушение на случайния подбор на дело в САС установява проверка

Комисията е назначена от председателя на ВКС Лозан Панов

Разпределеното към съдия Василев дело обаче бива пренасочено. Според съдията председателката на съда е проявила голям интерес към делото, поради което е издала заповед, с която иззема всичките дела от Василев.

"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", пише в гневното писмото на съдията, цитирано от "Капитал". "Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение", довършва той.

ВКС проверява преместването на съдията, който обвини в корупция шефа на САС

ВКС проверява преместването на съдията, който обвини в корупция шефа на САС

Ще проверяват и как са разпределяни делата