Шест месеца пробация за длъжностно престъпление e присъдата на пловдивския Окръжен съд за бившия изпълнителен директор на Университетска болница „Свети Георги" д-р Стефан Димов.

Той беше признат за виновен, че като директор на болницата не е положил достатъчно грижи, в резултат на което са настъпили щети за заведението в размер на над 5 хиляди лева, съобщи БНР.

Димов не е уведомил директорския борд за едностранното вдигане на цените на доставяните газьол, дизел и мазут за нуждите на болницата. Той не е предприел и действия за разтрогване на контракта.

Петдесет и деветгодишния, настоящ частен медицински мениджър, трябва да възстанови сумата на държавното здравно заведение.

В хода на процеса прокурорът се отказа да поддържа предварително повдигнатото обвинение за безстопанственост, в резултат на което болницата е била ощетена с 503 хил. лева от явно неизгодна сделка за горива с костинбродска фирма в периода март - юни 2005 година.

След допълнителната оценъчна експертиза обвинението бе преформулирано като „бездействие на бившия изпълнителен директор след сключване на договора с доставчика". Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд.