Причината за общодържавно издирване на мъжа, който си спретна среднощна гонка със столичните полицаи, е за да се установи адреса му по повод досъдебно производство. Това стана ясно от думите на шефът на СДВР Ивайло Иванов. В гонката са се включили екипи на Първо, Второ, Пето районно, Специализираният отдел към СДВР и СОД.

Около 2.30 тази сутрин е получен сигнал, че шофьор не се е подчинил на екип на Първо РУ и не е спрял при подадения от органите на реда сигнал. Автомобилът се е движил по "Цариградско шосе", а после и по "Околовръстен път" в района на "Кумарица", като през цялото време се е опитвал да изблъска полицейските автомобили, обясни Ивайло Иванов.
В района на "Кумарица" шофьорът се е блъснал в патрулка. Когато полицаите са се опитали да го задържат, мъжът е оказал съпротива и се е опитал пак да избяга.

"Тогава е произведен и изстрел със стоп патрон. Лицето е ранено в дясното бедро, няма опасност за живота", каза Иванов и допълни, че криминално проявеният мъж е бил настанен в Пирогов, но е вече изписан.

"Само входна рана, няма никакъв проблем със здравословното състояние", уточни Иванов.

По думите му, мъжът е криминално проявен за кражби и шофиране за нетрезво състояние. Той е обявен за общодържавно издирване от районното управление в Първомай. Никога не е притежавал шофьорска книжка, каза още Иванов.

При обиска е било намерено и топче от зелена тревиста маса, а експертиза ще покаже какво точно е. Според шефа на СДВР именно това е била причината шофьорът да не се подчини на патрулите. Предстои докладване на материалите по случая на прокуратурата за повдигане на обвинение.

Като причина за общодържавното издирване на заловения, Иванов посочи: "Установяване на адрес по досъдебно производство."

На въпрос дали често се случва на полицията да изпада в такива ситуации, Иванов припомни случая във вторник, при който полицаи от 5-то РУ са се отзовали на сигнал за кражба и са били нападнати от извършителите.

"Тогава пак се наложи стрелба със стоп патрони във въздуха, зачестяват тези случаи", коментира Иванов.

При катастрофата няма пострадали полицаи, а само материални щети по автомобила, уточни шефът на СДВР.