Шофьорите в София масово говорят или пишат на мобилните си телефони по време на движение. Това твърдят от Пътната полиция пред БНР.

Освен нарушаване забраната разговорите по телефон да са само с устройство "свободни ръце" от началото на годината над 2000 души са хванати да карат без книжки, обясни началникът на Пътната полиция в София комисар Тенчо Тенев.

От столичната "Пътна полиция" обясниха, че говоренето по телефона или писането по време на движение води масово до леки катастрофи, най-често за неспазване на дистанцията.

Според комисар Тенев много шофьори говорят по телефона. Апаратът им в скута или в ръката и водачите вместо да гледат пътя, да преценят, че дистанцията е малка, се отвличат с разговор по телефона.

В последния момент набиват спирачки, възмущава се шефа на столичния КАТ. В същото време пешеходците масово пресичат на забранени за това места. Наблюдаваме ги и ги санкционираме доколкото е в нашите възможности и доколкото можем да ги хванем.

"Ние като извикаме един пешеходец, който пресича неправилно пътното платно, той хукне и избяга в улицата и трябва го догоним, за да го стигнем и едва тогава да го санкицонираме", разказа комисарят и поясни, че има и няколко инцидента с неправилно пресичащи пешеходци.