Фалшивата шофьорска книжка на Георги Семерджиев била изработена с цветен принтер, нямала никакви защитни знаци и била от обикновена хартия. Това става ясно от мотивите на Софийския градски съд за присъдата на Георги Семерджиев, съобщава bTV.

Припомняме, на Семерджиев са повдигнати общо пет обвинения, като най-тежкото от тях е причиняване на тежката катастрофа на бул. "Черни връх" на 5 юли 2022 г., при която загинаха две момичета.

На първа инстанция той беше осъден 20 години затвор при първоначален строг режим, както и да заплати 700 000 лева кръвнина на близките на едно от загиналите момичета, които са и граждански ищци, и частни обвинители.

Сред най-противоречивите неща по време на съдебния процес бяха две експертизи, чиято цел беше да стане ясно дали Семерджиев е употребил наркотици, преди да се качи зад волана в деня на катастрофата. Едната експертиза даде положителен резултат, а другата - отрицателен.

В мотивите на съда се посочва, че институцията е приела, че Семерджиев е управлявал джипа си след употребата на наркотици.

Демерджиев проверява защо пробите на Семерджиев са взети немарливо

Демерджиев проверява защо пробите на Семерджиев са взети немарливо

Според вътрешния министър е имало опит да бъдат заличени доказателства

"Противоречивите моменти, касаещи този аспект на делото, произтичат както от обстоятелството, че - поради неговото бягство от местопроизшествието той не е бил тестван за алкохол и наркотици непосредствено след инцидента, така и от приетите две разнопосочни експертни заключения, едно от които не установява наркотични вещества в принудително иззетата по-късно кръв, а другото - констатира наличие на метамфетамин", отбелязва се в мотивите.

Съдебният състав мотивира решението си, посочвайки, че използваният метод за експертизата, дала положителен резултат, е "значително по-чувствителен" и е можел да "долови" метамфетамин в кръвта в количество под 70 нанограма на милилитър.

Допълва се и че през годините осъденият е имал съставени 47 акта, 49 наказателни постановления и 6 фиша за нарушения на пътя. Причината да шофира с фалшива шофьорска книжка е "изчерпване на всички "контролни точки".

Семерджиев отрича да е шофирал, да се е дрогирал и да има фалшива книжка

Семерджиев отрича да е шофирал, да се е дрогирал и да има фалшива книжка

Щял да дава колата под наем и били на тест драйв

В документа е описано и предишно престъпление на Семерджиев.

На 10 юни 2022 г. той е спрян за проверка от полицейски служители. Тогава е бил със спътница в колата, направен му е тест за алкохол и наркотици, който е дал положителна проба за амфетамин и метамфетамин. Тогава служителите на реда уведомили Семерджиев, че ще бъде задържан. Най-напред той ги заплашил с техните началници, включително предоставяйки телефона си на единия от полицаите с твърдение, че ще разговаря с негов ръководител и им предложил пари. След това ги помолил да му дадат възможност да свали часовника и гривните си и да ги остави в личния си автомобил. В този момент Семерджиел се качил бързо в мощната си кола и избягал от униформените, като изоставил спътницата си.

Над 40 свидетели са разпитани по делото "Семерджиев"

Над 40 свидетели са разпитани по делото "Семерджиев"

Симона Радев е била на местопроизшествието