Сирийският гражданин Мохамад Маамо, издирван от властите в Германия за трафик на бежанци, ще дочака делото за екстрадицията си в ареста

Варненският апелативен съд е потвърдил определението на Окръжния съд от миналата седмица, с което на основание Европейска заповед за арест се иска задържането и предаването на Мохамад Маамо. Заповедта е на главния прокурор на Хоф, ФРГ.

Спрямо него в Германия се води наказателно производство за шест престъпления, свързани с трафик на хора.

За осъществяване на дейността си Маамо се представял пред сънародниците си и с имената Гиван Барези Африн, Киван Берази и дори променял годината и датата си на раждане. Тези факти според прокуратурата дават основание да се направи обосновано предположение, че Мохамад Маамо може да се укрие, ако е на свобода, въпреки че пребивава постоянно в България от 23 години и има шестгодишно дете, което посещава българска детска градина.

Делото за екстрадицията на Маамо е насрочено във Варненския окръжен съд на 13 октомври.

Припомняме, освен това Хасковският окръжен съд реши 18-годишният Мишел Клемен, издирван с европейска заповед по обвинение за тероризъм и задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" в края на септември, при опит да премине в Турция, да бъде екстрадиран във Франция.

Пред магистратите Клемен обясни, че не участва в терористична група и даде съгласието си да бъде предаден на френското провосъдие.