След три години разследване повдигнаха обвинение срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев за публичната продажба на либийския танкер "Бадр", съобщава БНР.

Той е подсъдим за длъжностно престъпление.

Припомняме, след две дисциплинарни производства, с решение на ВКС отново заради случая с танкера "Бадр", Колев беше лишен от права за 7 години.

Разследването на случая с продажбата на либийския танкер, придобит от търговското дружество "Булгаргеомин", се забави с години заради сложността на делото и извършването на множество процесуални и следствени действия, включително и в чужбина. Заради смяната на собствеността пък Либия обвини страната ни в пиратство.

Най-сериозното нарушение, в което е признат за виновен ЧСИ Тотко Колев, е, че е пренебрегнал съдебно решение, за да проведе публичната продажба на танкера.

Самият Колев заяви, че не вижда скандал в едни гражданско-правни отношения, които се решават в съда, "така че скандалът после беше раздухан по-скоро не от фактите, които са се случили в производството". В самата публична продан според него нямало никакви нарушения - тя нито в момента е отменена, нито има акт, който да отменя продажбата.

Лишиха от права за 7 г. ЧСИ за случая с либийския танкер "Бадр"

Лишиха от права за 7 г. ЧСИ за случая с либийския танкер "Бадр"

Казусът предизвика международен скандал

Междувременно корабът три пъти смени собствеността, името и флага си. Последният собственик на танкера е израелското дружество "Ливиа марин сървисиз", а името му от "Бадр" е променено на "Мариам".

Припомняме, на 7 януари 2019 г. стана ясно, че Либия е решила да задържа всички кораби, акостирали на нейни пристанища, които плават под наш флаг. Това предупреждение бе в отговор на замяната на либийския флаг на танкера "БАДР" с панамски и предаването на управлението на кораба на украински екипаж.

Действието беше извършено от частен съдебен изпълнител, продиктувано от спор между българска компания и държавата Либия. Панама също е въвлечена в спора.

Действията са извършени с помощта на Българската морска администрация и граничната полиция. Междувременно Панама алармира, че документите, свързващи кораба с панамската страна, са фалшиви. Това е причината Либия ни обвини в пиратство.

Образувани бяха две досъдебни производства по случая.

Съдии, съдебни служители и техници с достъп до решението за кораба "Бадр"

Съдии, съдебни служители и техници с достъп до решението за кораба "Бадр"

Ползват случая за подобряване технологичната защита на информацията от неправомерен достъп