Доста сериозно сътресение последната акция разкрила, че високопоставен служител от отдел "Наркотици" е покровителствал престъпни групи, защото все пак е една от ключовите служби в ГДБОП. Това коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него това може да е сблъсък между наркогрупировките като този от 2016 г. и разлепването на обявите "Кой трови вашите деца?".

Безлов обясни, че е важно след тази последна акция да не се смени едно покровителстване с друго.

Припомняме, че шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП бе арестуван в четвъртък след получаване на подкуп. Според разследващите той е осигурявал чадър на наркогрупи. Арестувани са още двама полицаи - шефът на сектора за борба с наркотици и още един служител. По-късно в петък - шефът на ГДБОП Ивайло Спиридовнов и зам.-гланкият секретар на МВР също подадоха оставки.

Двама от тримата арестувани висши антимафиоти остават в ареста

Двама от тримата арестувани висши антимафиоти остават в ареста

След публично оповестяване на имената им твърдят, че имало опасност да нарушат закона

Според Безлов това е много тежък случай, защото са ударени най-високите структури. Това са много опитни хора на високи позиция, които участват в тези специални отношения като покровителставане на престъпни групи, поясни той.

Районите за наркоразпространение, съвпадаха с тези на РПУ-тата, специално направихме преди време карта. Нещата се промениха, това е 2002 г. - самите групировки се бяха разбрали помежду си да си преразпределят териториите и ако сте дилър и продават в чужда територия, следва наказание. 2009-та се разпадна това и няма такива райони, но в цялата страна знаеха кои са разпространителите", коментира Безлов.

Според него нямаме достатъчно добри механизми за контрол над високопоставените служители.

Шефът на ГДБОП и заместник главсекът хвърлиха оставки

Шефът на ГДБОП и заместник главсекът хвърлиха оставки

Със заповед на Младен Маринов са освободени от длъжност

Безлов коментира и записите, за които се твърди, че са с гласа на премиера Бойко Борисов, като заяви, че това е част от предпредизборната борба - едната хипотеза, другата - отмъщение с арабски привкус (атака от Дубай и Божков), който каза, че ще влиза в политиката.

Важно е да се проследи какви са щетите спрямо електората, дали ерозира или стабилизира този електорат, добави Тихомир Безлов.