След седмица здравната комисия към парламента ще изслушва кандидата за шеф на НЗОК.

Припомняме, че мандатът на досегашния управител Румяна Тодорова изтече преди дни. Самата тя отказа категорично да се кандидатира за втори мандат.

Касата има само един желаещ за нов шеф - д-р Глинка Комитов, предложен от ГЕРБ. Останалите парламентарни групи не са отправили свои предложения. На днешното заседание на здравната комисия депутатите приеха документите му за кандидатстване без разисквания, като решиха на 10 март, вторник, от 15 часа да проведат извънредно заседание, на което да изслушат Комитов.

Той е бивш заместник-директор на НЗОК, а до 2013 година ръководеше РЗОК София. Сега е изпълнителен директор на Втора градска болница.

Днешното заседание на комисията пък за пръв път се председателства в този парламент от Даниела Дариткова. Герберката замени досегашния шеф ген. Стоян Тонев, който в момента е обект на разследване заради сделка с частна клиника, докато е бил шеф на ВМА.

Дариткова си пожела в поверената й комисия да има оборот на идеи, не на кадри, „за да дадем на хората онова, от което има нужда като законодателство в здравеопазването". Само с консенсус можем да направим дългосрочни решения, които да се следват от идните управления, смята Дариткова.