Стефан Петров е най-новият член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Той беше определен след пряк избор, в който участваха 73 процента от имащите право на глас следователи, уточнява БНР.

Чрез информационната система за електронно гласуване през интернет са гласували 287 от следователите в страната.

С хартиени бюлетини на място в заседателната зала на Националната следствена служба упражнили правото си на вот са 12 следователи.

Следователите гласуваха за единствения кандидат Стефан Петров. Ако бъде избран, той ще застане на мястото на Евгени Диков, който почина внезапно.

Едва 35 следователи бяха заложили на традиционното гласуване. Всички останали избраха дистанционното. Двете избирателни секции в София бяха разположени в сградата на Националното следствие. Гласуването започна в 8, а към 15 часа, откогато е последната информация за избирателната активност, тя е малко над 70 процента. По-висока - при електронното гласуване.

Следователите искат повече работа и да се чува думата им във ВСС

Следователите искат повече работа и да се чува думата им във ВСС

Стефан Петров: Във ВСС има само един действащ прокурор и двама действащи съдии

По закон изборът се приема за редовен, ако са гласували повече от половината от включените в списъка с действащите следователи, което беше факт още по обяд. Кандидатът се обявява за избран, ако е получил повече от половината от действителните гласове.

Стефан Петров беше номиниран от 62-ма следователи. Той е завършил право в Академията на МВР. Работил е само като следовател и вече е бил член на ВСС в мандата му от 2007 до 2012 година от парламентарната квота като номинация на ДПС. Миналата седмица той представи концепцията си и отговори на близо 30 въпроса на свои колеги и на неправителствени организации на онлайн общо събрание.

Като свои приоритети посочи увеличаване на натовареността на следователите и издигане на престижа на професията. Обяви се против новата фигура на специален прокурор, който да разследва обвинител №1 и защити предложените за европейски делегирани прокурори следователи.

Гешев се надява следствието да стане като "от едно време"

Гешев се надява следствието да стане като "от едно време"

Основен приоритет трябва да бъде издигане на престижа и достойнството на професията "следовател"