Подробен финансов анализ на дълговете на общинските лечебни заведения, ще установява причините за натрупаните борчове. Това съобщи председателят на Общинският съвет Йордан Кюмюрджиев, цитиран от радио Пловдив.

Ако се установи, че това е заради недоброто управление на здравните заведения управителите, ще бъдат сменени, независимо от подписаните анекси, с които се удължава срока за заеманата от тях длъжност.

Според Кюмюрджиев не е възможно да се изисква отпускане на допълнителни средства от бюджета на Община Пловдив, без да се посочат мотивите затова. Такива предложения вече постъпват от общински лечебни заведения, някои от които настояват и за увеличение на средствата за заплати.

До този момент нито един диагностично-консултативен център не е представил разчет, който ясно да показва недофинансиране на системата за тази година, както беше договорено в началото на месеца.

„В същото време, с наближаване на срока за определяне на контрольорите на общинските здравни заведения за тази година, директорите ни заливат с благодарствени писма за дейността на специалистите, заемащи до сега тази длъжност.", обясни Йордан Кюмюрджиев.

В отговор той е изискал от болничните шефове подробен отчет и анализ за извършената от контрольорите работа.