Собственикът на компания "Градус" Иван Ангелов се яви на разпит в прокуратурата тази сутрин, съобщава БНТ.

Заедно с него е и адвокат Менко Менков.

Бизнесменът е призован по телефона заради сигнал от гражданско сдружение "Боец". На този етап се извършва проверка и не е образувано досъдебно производство.

"Фурмите са дарение. В парламента направих грешка", обясни на влизане Ангелов.

От „Градус“ плашат със съд по всички линии Светослав Илчовски

От „Градус“ плашат със съд по всички линии Светослав Илчовски

От фирмата определят твърденията на Илчовски като неверни

Припомняме, на изслушване в комисията за ревизия на 7 май Ангелов обяви, че е участвал в бартерна сделка между България и ОАЕ. "Това, което сме дали на Дубай, е върнато чрез фурми. И ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба", обясни тогава той.

Компанията "Градус" се оказа в центъра на вниманието по време на заседанието на парламентарната комисия за ревизия на управлението на кабинета "Борисов". По време на изслушването бизнесменът Светослав Илчовски обвини ГЕРБ в рекет и злоупотреба с власт. В залата присъства и Иван Ангелов, който беше многократно споменаван от Илчовски и по време на предишното заседание на комисията.

Прокуратурата проверява твърденията на бизнесмените Илчовски и Ангелов

Прокуратурата проверява твърденията на бизнесмените Илчовски и Ангелов

Как са изразходвани държавни пари в последните 10 години

По думи на Илчовски Ангелов е искал от него да реализира фиктивен оборот за дружеството му, а целта била с фалшиви обороти да се завишат приходите на фирмата на Иван Ангелов, да се вдигнат цените на акциите ѝ на борсата и по този начин да се вземат 100 млн. лв. от пенсионните фондове.

От КФН обявиха, че фирмата "Градус" няма установени нарушения, но от Асоциацията на пенсионните дружества призоваха сигнали да им бъдат подадени при тях, за да могат да извършат проверка на твърденията чрез собствени механизми.