Защитил съм държавния интерес, връщайки 84% съсобственост на държавата със спечелените от мен съдебни дела. Това каза Янко Иванов, собственик на терена, където са били „Царските конюшни”. Той е закупил имота за малко над 650 хиляди лева без ДДС.

Прокуратурата се задейства по сделката за „Царските конюшни“

Прокуратурата се задейства по сделката за „Царските конюшни“

Ангажира се да приключи в максимално кратки срокове

Припомняме, че в Инспектората на Министерския съвет започна проверка по казуса, а Софийската градска прокуратура - разследване. Междувременно заради сделката оставка подаде и областния управител на София Веселин Пенев. Държавата се надява да може да обяви сделката за нищожна.

Сделката с Царските конюшни е в интерес на държавата – версията на областния Пенев
Обновена

Сделката с Царските конюшни е в интерес на държавата – версията на областния Пенев

Оставка би подал, ако има законово нарушение

„С тези дела, които съм водил де факто съм защитил държавния интерес с това, че съм спечелил и съм върнал на държавата тези 84% съсобственост. За тях държавата е получила средства, а противен случай ги беше дала за без пари на друга частна фирма и не си ги търсеше обратно по никакъв повод”, коментира Янко Иванов.

Оставката на Бъчварова заради Царските конюшни поиска БСП

Оставката на Бъчварова заради Царските конюшни поиска БСП

ГЕРБ да не прехвърлят проблема

Той представи схеми на терена под "Царските конюшни" и заяви, че без съсобственост на терена данъчната оценка на терена би била три милиона лева, а пазарната оценка - 20 млн. лева. В действителност обаче този терен от 7,5 декара е в съсобственост на държавата и представляваната от Иванов компания.

Застроена площ е 7,2 дка. „Тоест там по действащия градоустройствен план в настоящия момент собственикът на земята не може да построи нито една тухла”, коментира Янко Иванов. Той посочи, че в тази сделка е встъпил 1995 година, когато е дал негово имущество, което се ползвало и до ден днешен от държавата на стойност 1,7 млн. лв.

ГЕРБ обвини областния на София за скандала с Царските конюшни

ГЕРБ обвини областния на София за скандала с Царските конюшни

МРРБ е защитило държавния интерес, МВР няма отношение

Собственикът на терена заяви още, че всяка една сграда, която е построена там, е дадена на съответните фирми – юридически, частни лица и държавните с право на строеж. „Тоест дори при едно земетресение тези сгради да погинат – собственикът на сградата има право да си я възстанови във вида и в обема, който е, без да пита собственикът на терена”, заяви Янко Иванов.

Търся да защитя своя инвеститорски интерес и да започна да получавам някаква възвръщаемост след 11 години съдебни дела. Намирате ли нещо лошо, ако вие сте собственик на тази сграда – съборената на 100 кв. м. апартамент – аз дойда при вас с един европейски проект, отговарящ на съвременната визия на София, съобразен с паметниците на културата – идеен проект и ви кажа, че за моя сметка ще построя рушащата се сграда”, запита той водещия.