От 29 декември са започнали подготвителни мероприятия на пл. "Княз Александър I Батенберг" в София, увериха от Главна дирекция "Национална полиция", във връзка с мерките за сигурност в новогодишната нощ.

Охраната на площада за новогодишния концерт е поета от служители на СДВР. От 14 часа се затваря двустранно движението от ул. "Раковски" до бул. "Дондуков" по бул. "Цар Освободител" и ще бъде изградена сцената заедно с 8 КПП.

Готвят засилени мерки за сигурност за новогодишния концерт

Готвят засилени мерки за сигурност за новогодишния концерт

Без дронове, летящи фенери и алкохол ще гледаме празничната програма

Препоръките към гражданите на площада са да не носят стъклени бутилки. Забранено е използването на пиротехнически изделия. Няма да бъдат допускани лица във видимо неадекватно състояние и с огнестрелно оръжие. Проверките ще са на произволен принцип, но всички лица с обемисти багажи ще бъдат щателно проверявани.

На основание Закона за общоопасните средства, ако се използва пиротехника, нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба, започваща от 500 лева.

350 полицаи ще следят за спазването на реда. За терористични нападения ще бдят 12 полицейски екипа. Ще бъде ангажиран съставът, който е подготвен по линия на антитерор във връзка с активен стрелец и други общественоопасни престъпления.

В концерта ще вземат участие Стефан Вълдобрев, Рут Колева, балет "Арабеск" и др. Той ще продължи до 1 часа през нощта.

Над 350 полицаи охраняват площад "Александър Батенберг"

Над 350 полицаи охраняват площад "Александър Батенберг"

Заради новогодишния концерт

4243 проверки са извършени на места, където се продават пиротехнически изделия. Иззети са над 6000 опаковки, съдържащи взривни вещества. Към момента няма регистрирани пострадали, съобщиха от дирекцията.

Полицейска специализирана техника ще следи по пешеходните улици към площада. От 8 декември е засилено полицейското присъствие на големи обществени места, търговски центрове, паркове, храмове и се извършват проверки.

"Мерките по коледните празници дадоха добър резултат и нямаме тежки извършени криминални престъпления", увериха от дирекция "Национална полиция".

Комисар Димитър Кошов от "Криминална полиция" обясни, че вниманието в момента е насочено срещу грабежите в столицата. За последната година те са намалели с 19%.

Кризисният център в София подготвя празнична вечеря за Нова година

Кризисният център в София подготвя празнична вечеря за Нова година

Уверяват, че ще приемат всички нуждаещи се

Гражданите да не носят големи парични суми, а в случай че станат обект на такова престъпление, да оставят вещта да бъде взета, ако не могат да окажат съпротива. Важно е да запомнят описанието на извършителя и да сигнализират в МВР.

По отношение грабежите в денонощни магазини и аптеки е важно собствениците и продавачите да подават информация към органите на реда при съмнение, както и да имат наличен паник бутон.

Най-често престъпниците използват специализирана техника за предаване на сигнала от автомобил с безключово запалване. С този способ кражбите на коли се извършват през деня. Кошов съветва собствениците на автомобили да бъдат внимателни на паркинги и да се оглеждат за съмнителни лица. Често при подобен род престъпления се установява, че гражданите заявяват кражба при застрахователите, за да получат обезщетение, затова Кошов призова да се заявява винаги истината.

В първия ден от новата година ни очаква засилен трафик. Полицейски екипи ще регулират и подпомагат движението на АМ "Хемус", където текат ремонтни дейности.

Препоръката към гражданите е да се съобразяват със зимните условия и ако е възможно, да сменят маршрута си. Водачите да се въоръжат с търпение и да не предприемат допълнителни изпреварвания, призоваха от Дирекция "Пътна полиция".

От 14 до 20 часа на първи януари ще бъде спряно тежкотоварното движение в най-невралгичните участъци. За камиони, превозващи опасни материали, забраната няма да важи.

Комисар Любомир Константинов уточни, че ще има линейни екипи за проверка на автомобилите за употреба на алкохол и наркотични вещества в столицата, както и по магистралите. Най-много екипи ще бъдат разположени в столичния ж.к. Студентски град. От днес е въведено реверсно движение в посока София.