Върховната административна прокуратура разпореди на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" да извършат спешна проверка на пътните знаци и маркировка на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в страната.

Поводът е тежката катастрофа на АМ "Струма", при която загинаха 44 граждани на Северна Македония.

ВАП иска незабавно да бъде предоставена информация относно оторизирани и овластени български и международни експерти, както и пълни данни за неправителствени организации с дейност в областта на безопасността на движението.

Бивш шеф в АПИ: Около 250 млн. лв. нужни само за пътната маркировка

Бивш шеф в АПИ: Около 250 млн. лв. нужни само за пътната маркировка

АПИ разполага с бюджет около 200 млн. лв. годишно, твърди инж. Георги Златев

Резултатите от проверката трябва да се обобщят в доклад, който да се изпрати във ВАП в най-кратък срок. Той трябва да включва направените констатации за това дали има неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и на последиците от тях, както и информация за санкциониране на виновните лица, включително постановени административни актове.

В случай че по време на проверката бъдат установени данни за престъпления от общ характер, те трябва да бъдат изпратени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.

Богдан Милчев: Маркировката по пътищата ни не отговаря на нормите

Богдан Милчев: Маркировката по пътищата ни не отговаря на нормите

По всяка вероятност има човешка грешка пре катастрофата на АМ "Струма"...