Специализираната прокуратура повдигна обвинение на кмета на община Септември Марин Рачев за умишлена безстопанственост за седем деяния, от които е причинена вреда на общината в размер на 226 528, 24 лева.

Обвинението е за изпълнението на Договор по обществена поръчка с предмет: "Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември. Събраните доказателства сочат, че Рачев е извършил плащания по договора на многократно завишени цени, и то без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя.

Обвинен за длъжностно престъпление по същото производство е и зам.-кметът на община Септември Явор Митев. Докато замествал кмета, той сключил анекс към договора по обществената поръчка за сумата от 1 000 000 лева, без да е необходимо изменение на сключения договор и с цел да набави облага на фирмата изпълнител.

Отложиха делото срещу кмета на Септември за месец септември

Отложиха делото срещу кмета на Септември за месец септември

Липсата на счетоводна експертиза остави делото за есента

Той е обвинен за това, че през лятото на 2018 г. не е съдействал при разследването срещу Рачев.

Обвинени по досъдебното производство са и Ангел Бончев, директор на Дирекция "Транспорт и околна среда" (ТОС) в община Септември, и Станой Милов - специалист "Инвеститорски контрол" в отдел "Строителство" при дирекция "Архитектура и териториално устройство" в общината. Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления - за това, че съставили протоколи за извършени строително-монтажни работи на обекти по договора, които всъщност не са били изпълнени.

По отношение на Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на по 10 000 лева, а на Бончев и Милов - по 5000 лева.

Съдът върна на работа кмета на Септември

Съдът върна на работа кмета на Септември

Основно право не може да се ограничава въз основа само на голословни твърдения

Припомняме, на 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.