Само трима от шестимата първоначално задържани от международната група за трафик на хероин към Западна Европа и САЩ се изправят пред съда.

Специализираната прокуратура им повдигна обвинение за участие в 5-членната организирана престъпна група.

Припомняме, членовете на групата бяха задържани 1 февруари тази година. При разследването бяха иззети 19,658 кг хероин за общо 1 769 186,70 лв., 40 000 евро, документи, телефони и сим карти.

Събраните доказателства сочат, че групата е организирана през януари 2020 г. от нейния ръководител З.М. - сръбски гражданин, за когото има данни, че е високопоставен член на международна престъпна организация (отговарящ за трафика на хероин от Турция към Западна Европа). Той лично привлякъл всеки от участниците в групата, които познавал от години и се ползвали с доверието му. Определил и функциите на всеки от тях.

Сърбинът организирал цялата дейност, договарял доставките на големи количества хероин в България, като за целта често пътувал до Турция заедно с друг сърбин в групата - Д.А.

Разбиха международна група за трафик на хероин с трима българи

Разбиха международна група за трафик на хероин с трима българи

Задържани са общо 6 души

Обвиняемият Д.С., който е с българско гражданство, имал задачата да съхранява в жилището си и да разфасова хероина съобразно изискванията на клиентите. Българинът Г.Х. пък осигурявал купувачи, сред които сръбски наркотрафиканти. В страната той е осъждан неколкократно, включително за участие в организирана престъпна група за държане на наркотици с цел разпространение. Шофьорът на такси А.Н. отговарял за превоза на хероина.

Разследването на Спецпрокуратурата е започнало на 7 януари в изпълнение на Молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ след сигнал на ДЕА, че сръбски наркотрафиканти договарят доставка на голямо количество хероин от България за Западна Европа за САЩ.

До момента двама от участниците в групата са в неизвестност и са обявени за издирване. Материалите по отношение на тях са отделени в друго досъдебно производство.

Предадените на съд трима обвинени са с мерки за неотклонение "задържане под стража".

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.