Спецсъдът оправда бизнесмена Гриша Ганчев, сина му Данаил и още 7 души. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, за неплащане на данъци в размер 711 580 лева, пише "24 часа".

Гриша Ганчев е оправдан и по обвинението, че е отправял смъртна заплаха към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Лилия Георгиева. Присъдата може да бъде обжалвана и протeстирана в 14-дневен срок в Апелативния специализиран съд.

Само един от подсъдимите - Милко Талев, получи 3 години условна присъда. Той е укрил данъци за около 200 000 лева.

Припомняме, заедно с Гриша Ганчев за укриване на данъци бяха обвиняеми и Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева.

Делото бе внесено в съда в края на 2014 г., а т. нар. "захарна афера" е от 2012 г. Обвинението беше за укрити данъци в размер на 711 580 лева в периода 1 януари - 14 май 2012 г.

През май 2012 г. синът на Гриша Ганчев - Данаил, и още шестима бяха арестувани по обвинение за укриване на ДДС при сделки със захар. Сред задържаните тогава бяха Милко Талев, шеф на фирма, купувала захар от заводите на "Литекс", както и изпълнителни директори в компанията на Ганчев.

Делото за укриване на данъци продължи в Спецсъда през септември 2015 г. Заедно с него се разглеждаше и сигнала от бившия шеф на НАП Стефанов, който отказа да стане частен обвинител. На Ганчев бе повдигнато и самостоятелно обвинение за това, че отправил закана за убийство към Стефанов.

Ганчев имаше спор и с община Добрич за собствеността върху дюни на Шабла.