Нов модел на грижа за бременната и раждащата жена, който цели промяна на нагласите и отношението към родилките в България. Това поискаха от Български хелзинкски комитет, Асоциация на българските дули и Сдружение "Естествено" по време на пресконференция в БТА.

В дискусията за правата на родилките участваха Йоана Станчева - председател на Асоциацията на българските дули, Елена Кръстева - председател на сдружение "Естествено" и Яна Бюрер Тавание - директор "Кампании и комуникации" на Българския хелзинкски комитет.

От няколко години се борим за осигуряване на раждането като естествен процес, посочи Елена Кръстева.
Насилието над родилките в българските болници продължава. Има нужда от спешни реформи и изцяло нов тип грижа за бременната и раждащата жена, изтъкват организаторите на пресконференцията.

Те се обявиха за спазване на правата на родилката, осъвременяване на практиките за майчина грижа и родилна помощ, въвеждането на акушерката като водещата фигура при следене на нормална бременност и раждане т.е. да се овластят акушерките да имат ресурса да водят нормална бременност и нормално раждане.

Необходимо е да се преразгледа цялостното ни виждане за раждането. Раждането е част от семейния живот, не е медицинско събитие, категорични са от Български хелзинкски комитет, Асоциация на българските дули и Сдружение "Естествено".

Обобщаваме усилията си до сега, предлагайки нов модел на грижа за бременната и раждащата жена. Всяко раждане може да протече с активното участие на семейството и зачитане правата на раждащата жена. Все повече семейства са ангажирани и взимат информирани решения, търсят информация и се обръщат към този специалист, които се намира най-близо до техните предпочитания, посочиха по време на пресконференцията.

"Има нужда от изцяло нов модел на грижа. Той има за фокус бременната и раждащата жена, която става център на пренаталната и перинатална грижа, за разлика от досегашния модел, в който водеща роля заема лекарят", каза Елена Кръстева, председател на сдружение "Естествено". Тя посочи, че този работещ модел на медицинска грижа за бременната и раждащата жена, наречен woman-centered maternity care, се прилага в много страни от Европа, Северна и Южна Америка.

Никъде няма пълно зачитане на всички права на родилката. Някои болници могат да дадат право на движение на раждащата жена и да избере поза, в която да ражда, но после отнемат бебето за няколко часа, защото такива са правилата. В други болници пък е обратно - бебето е при майката, но по време на раждането жената бива качена на магарето, бива карана да напъва, слага й се окситоцин. Легналата поза, напъването, клизмата, бръсненето - това са практики, които трябва да бъдат премахнати, категорични са организаторите на пресконференцията.

Жените трябва да осъзнаят, че едно раждане не бива да протича както протича в българските болници и законовите права на родилките са гарантирани както на европейско, така и на национално ниво.
Родилката е клиент, а не пациент, защото бременността не е болест, посочиха още от сдружение „Естествено".

Те припомниха порочни практики в родилните отделения като например това, че родилките от ромски произход са в изолатори, "те биват сложени в специални стаи, в които да са с хора от своята раса".

Работим в близък контакт с жени, които споделят ужасяващи истории, съобщиха от сдружението. Те подчертаха, че всяка родилка има право на личен и семеен живот - раждането е част от семейния живот, не е медицинско събитие. Организаторите поискаха да се преразгледа цялостното ни виждане за раждането.

Всяка родилка има право на грижа от общността, в която живее - нейното семейство и близки, тъй като това са хората, които са гарант за нейната сигурност и благополучието й, както и на нейното дете, категорични са от сдруженията.

Те посочиха, че 36% е до момента секциото от началото на годината, а в ЕС се поддържа едно ниво от 25% от 2006 г. насам. Този процент говори за нивото на здравната грижа и опциите, които се предлагат пред жените, изтъкнаха още по време на пресконференцията.

Организаторите настояха раждането да бъде разглеждано като състояние на здраве, с цялата свобода, която носи това - никой не търси патология от теб, а всеки те третира като здрав човек, който има право да взема решения за себе си.

От сдружение „Естествено" и асоциацията на българските дули предложиха нов модел на грижа за бременната и раждащата жена - т.нар. акушерски модел на грижа.
"Говорим за нов модел, който поставя в центъра благополучието на жената, както на нея, така и на нейното дете. Интересното е, че въвеждаме този термин през 2012 г., а в световните дискусии е въведен преди двайсетина години.", посочиха от сдруженията, организирали дискусията и дадоха за примери страни като Гърция, Холандия, Великобритания, САЩ, Канада и др.

Имаме право да мислим, че това е работещ модел, тъй като е прилаган в много държави - трябва да бъдат обучени хора, които да следват този модел на грижа. Това е единствения начин да се гарантират правата на бременната и раждащата жена.

По време на женската консултация ще направи много повече от това да ви измерят пулса и обиколката, а е възможно дори да ви научат името и много повече от това, поясниха организаторите.

Майката има финалният избор за грижата на своето новородено - никой не може да й наложи да бъдат затопляни в кувьози при положение, че могат да бъдат върху майката. Кенгуру-грижата води до много по-добри резултати, които са и медицински обосновани, категорични са от Български хелзинкски комитет, Асоциация на българските дули и Сдружение "Естествено".

Акушерският модел на грижа означава, че нормалната бременност и раждане се води от акушерката, а не от лекар - нейният поглед е насочен към това да направи раждането за жената максимално лесно, удобно и приятно. Медицинските лица се намесват само, когато има някакъв проблем, някаква патология. Организаторите на пресконференцията посочиха, че страни, в които работи този модел - Швеция и Дания имат отлични показатели по майчина и пренатална грижа. Швеция поддържа 17% секциа - това се дължи на водещата роля на акушерката в бременността и раждането. Това е най-безопасният начин, най-качествена грижа и най-финансово изгодна, категорични са от сдруженията.

Имаме нужда от правилно обучени медицински лица, т.е. акушерки. Това, което се случва сега е акушерките да се учат от учебници на остарели практики, отхвърлени в много европейски страни и те се обучават в модел на подчинение и йерархия. Трябва да се започне от образуванието на акушерките - да ги подготвя за нов вид работа, която няма да има нищо общо с работата в момента.

Организаторите съобщиха, че е създаден нов сайт на хелзинкския комитет, посветен на правата на раждащата жена.