С час и половина закъснение четвърти състав на Софийски градски съд даде ход на делото, свързано с фондация „Демокрация" по обвинение за източване на близо 250 хил. лв. от ДДС от видински фирми и внасянето им като дарение във фондацията.

На подсъдимата скамейка застана Пламен Илиев, бившият изпълнителен директор на фондация „Демокрация".

Пред съда застанаха и седем редовно призовани свидетели. До края на днешното съдебно заседание предстои да бъде представена графологична и счетоводна експертиза.

В кулоарите на съда един от свидетелите, управител на „Букет" Димитър Ташков уточни по повод твърденията, че е превел на фондация „Демокрация" 250 000 лева, че той и неговата фирма не са правили нищо подобно.
Той се кълнеше и че никога не е разполагал с такива средства, както и че не познава подсъдимия Пламен Илиев, когото за първи път е видял на предишното съдебно заседание.
От друга страна обаче Ташков посъветва журналисти да се обърнат към една от големите дарителки на фондация „Демокрация"- Соня Кръстева, която не присъстваше на днешното заседание.

„Чист съм пред съвестта си, нямам дела, нямам следствия. Заради тази глупост ме мъчат шест, седем месеца", добави Ташков.

Следващото заседание е насрочено за 12 февруари 2007 г.