Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев заплашвал служители на комисията за ремонта на Двореца с уволнение, ако не класират фирмите така, както той иска.

За това свидетелства бившият член на комисията Иван Беров по време на съдебното заседание срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и експредседателя на Съвета на директорите.

Боршош и Кръстев са подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на множество неизгодни сделки. Според прокуратурата НДК е ощетен с около 3,5 млн. лева.

Делото срещу Боршош отново не тръгна

Делото срещу Боршош отново не тръгна

Заради отсъствието на адвокати

Служителите се съгласили с Кръстев, защото се притеснили от заплахите му, че могат да бъдат уволнени. След това бившият председател на Съвета на директорите на НДК директно дал на тогавашните членове на комисията нов формуляр за критерии за оценка на фирмите за ремонта. Кръстев настоявал и за директното отстраняване на "Главболгарстрой" от процедурата за ремонта на НДК, стана ясно от свидетелските показания на Беров.

Свидетелката Даниела Иванова, също бивш член на комисията за ремонта, потвърди думите на колегата си, че Кръстев им е отправял заплахи преди заседанието на комисията от типа на "внимавайте какво ще направите, защото бихте могли да бъдете уволнени, ако не спазите изискванията, които са поставени".

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош
Обновена

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

Той е с "Подписка" за нецелесъобразно харчене и умишлена безстопанственост

Бившите служители на комисията били привиквани преди всяко едно заседание от Кръстев и той настоявал да точкуват за "Галчев инженеринг", а не за "Главболгарстрой".

Третият свидетел по делото - Александър Бабинов заяви, че имало разговори с Кръстев в кои части техническата оценка на фирмите трябва да се промени. Той само им давал информация по кои части на обществената поръчка трябва да има промяна.

По думите на Бабинов обаче бившият председател на Съвета на директорите на НДК не е оказвал натиск върху тях и не ги е заплашвал с уволнение.

Последният свидетел по делото Красимира Тодорова, деловодител в НДК, заяви, че няма абсолютно никакви забележки за отношението на бившия председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев. Тодорова никога не е била заплашвана от него и не е присъствала на недобро отношение към други служители на НДК.

9 млн. лв. от 2014 г. досега е загубата на НДК, твърди Павлова

9 млн. лв. от 2014 г. досега е загубата на НДК, твърди Павлова

Сред мотивите за уволнението на Боршош

Интересното е, че след разпита на свидетелите съдът реши Иван Беров и Александър Бабинов да бъдат подложени на очна ставка: Иван Беров и Даниела Иванова заявиха, че не могат да си спомнят точната реплика, която Кръстев отправил към тях, но Александър Бабинов присъствал, когато е била казана. Бабинов обаче от своя страна отрича да е имало такава реплика.

Припомняме, Мирослав Боршош беше освободен от длъжността изпълнителен директор на НДК в края на юни 2017 г. от вицепремиера Лиляна Павлова, но няколко дни по-късно премиерът Борисов го върна. Окончателното отстраняване на Боршош се случи едва след като прокуратурата му повдигна обвинения за нецелесъобразно изразходване на средства.

На последното съдебно заседание по делото бяха разпитани вицепремиерът Томислав Дончев, бившия министър на европейското председателство Лиляна Павлова и бившия вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков - Деница Златева.

Борисов връща Боршош като шеф на НДК

Борисов връща Боршош като шеф на НДК

НДК преминава към Министерство на културата