Над 500 000 лв. е "печалбата" на заловената вчера организирана престъпна група за трафик на жени за проституция. Това обяви на брифинг ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров.

Групата е действала на теротирията на Бургас, Германия и Австрия.

Жените са били набирани по два начина. Първият е класическата схема на ухажване - симулирали са се чувства и любов, а момичетата били ухажвани, включително и водени на почивка и море. В Германия били обаче под натиск да проституират.

Групата е използвала и втори начин за принуда - чрез изнудване със заснето видео на полов акт и заплахи за неговото разпространение.

Жените са били настанявани в квартири, наемани от сутеньорите в Германия и Австрия. Момичетата получавали различен процент от сумите, които печелели, а разследващите установили, че момичетата не са знаели с какви парични средства разполагат в банковите си карти.

Като пример шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов посочи, че една от жертвите разполагала в картата си с над 60 000 евро, а друга с 200 евро. По думите на Спиридонов, макар и успешна операцията вчера предполага още много работа.

С времето някой от жените са се "откачали" от групата и успели да водят съвсем различен начин на живот.

Спецакция срещу група за трафик на хора и проституция в Бургас

Спецакция срещу група за трафик на хора и проституция в Бургас

ГДБОП провери адреси в "Меден рудник" и "Победа"

Всичките финансови средства, спечелени от жените са били вземани от организаторите на престъпната група. По споделеното от една жена, която се е "откачила" от престъпната група е имало около 4-5 момичета, които са работили на територията на Германия.

Оперативната работа е започнала през юни 2019 г. На територията на страната - в София, Бургас, Ямбол и Силистра - са задържани четирима. Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на пет пълнолетни жени с цел проституция. 

Групата разполагала с големи финансови средства - при обиските и претърсванията са открити доста скъпи вещи - часовници, 8 автомобила, модели 2018 - 2019 г. Само стойността на автомобилите е за над милион и половина лева. Намерени са част от платежните нареждания

В Германия е издадена европейска заповед за разследване, като там работата продължава от германските власти. Утре ще бъдат разгледани мерките за неотклонение "задържане под стража" на четиримата задържани. 

Децата, младите жени и хората с по-ниска интернет култура са обект на трафик на хора

Децата, младите жени и хората с по-ниска интернет култура са обект на трафик на хора

Ако сте в беда в чужбина, потърсете полицията, дори да нямате документи, съветват от Комисията