Специализираната прокуратура ще поиска съдействие от Европа за оценката на иззетите от сградата на "Нове интернал" - сградата на бизнесмена Васил Божков на ул. "Московска" №43 - предмети. Оценка ще се търси от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, посочват от прокуратурата. Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз.

Става въпрос за предмети с белези на културно-исторически ценности - общо 6778 броя, които според обвинението са незаконно придобити и държани от Васил Божков.

6 778 културни ценности иззети от Васил Божков
Обновена

6 778 културни ценности иззети от Васил Божков

Разследва се произход и ценности може да бъдат национализирани

Предметите към момента се съхраняват в Националния исторически музей, при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР, уверяват от прокуратурата.

Чуждите експерти ще имат задачата да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности.

Прокуратурата разпространява отново снимков материал с разрешение на наблюдаващите прокурори на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ. Целта е да се опровергаят неверни твърдения в публичното пространство, заявяват от прокуратурата, без обаче да посочват конкретни изявления и публикации.

Припомняме, изземването на антики от офисите на "Нове холдинг" започна на 3 февруари тази година. Бизнесменът Васил Божков вече се намираше извън страната и с повдигнати обвинения - 11 до този момент.

Още в началото на операцията специалисти се изказаха с тревога за начина, по който се оперира с ценните предмети, тъй като всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта. На няколко пъти от прокуратурата правиха публични снимки и видеа от помещенията на ул "Московска" и заявявах, че предметите са били съхранявани в кашони, без специални условия. 

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.