На следващото заседание по делото срещу Александър Томов ще доведат принудително Емил Костадинов, който е свидетел по делото, но днес не се яви.

След заседанието Александър Томов заяви пред медиите категорично: „Всички сделки са законни". Той представи и справка от Българска фондова борса как са се движили акциите на комбината по времето, когато той е бил изпълнителен директор, след отстраняването му и сега.

166 милиона лева е била стойността на акциите на държавата в комбината, докато Томов е управлявал. След това, по думите му, акциите и комбината се сриват.

Прокуратурата не се занимава с това, защото иска да прикрие истината, че „Кремиковци" е фалиран умишлено, заяви още Алкеснадър Томов. Той допълни, че в този умишлен фалит е участвал и Трактора (Алексей Петров, б.р.), и Петър Димитров.

Трактора контролираше много неща в „Кремиковци", посочи Александър Томов и припомни, че Алексей Петров е имал кабинет на 2-рия етаж в и неговата охрана е била назначена в „Кремиковци".

Александър Томов съобщи и една новина: "ДАНС безусловно е доказала, че Сергей Станишев неправомерно и незаконно е вкарал ДАНС в ЦСКА".
„Това е политическа атака от А до Я", допълни Томов. Данните за „атаката" на Станишев са на разположение на Комисията за контрол над агенцията.

„Не е имало прокурорско разпореждане, нито сериозен сигнал, просто е имало разпореждане от Сергей Станишев към Петко Сертов", заяви още Томов. По думите му прокурорското разследване е започнало две седмици след като агентите на ДАНС нахлули в ЦСКА.

Софийски градски съд даде ход на поредното заседание от процеса срещу Томов, Александър Гарибов, Божко Бонев и Иван Иванов. Разпитани бяха двама свидетели. Акцент в разпита и на двамата беше продажбата на общежитие и хвостохранилище собственост на „Кремиковци".

Първи пред съда застана Атанас Делчев, който е отговарял за недвижимите имоти на комбината. Той каза, че е имало сделка за продажба на хвостохранилището, което е продадено на фирма „Мери тайм".

Той е подготвял документите за сделката, но не му е известно дали сумата от продажбата е платена. Делчев обясни, че хвостохранилището се е ползвало от комбината. Според показанията му Александър Томов не е участвал в определянето на цените на недвижимите имоти, които са продадени.

След това пред съда застана главният счетоводител на „Кремиковци" Гергана Тончева. Тя си спомни сделката за продажбата на общежитието, но не си спомни дали е имало плащане по нея.

По думите й, сделката за хвостохранилището е била по-сложна сделка. „Виждала съм някакъв документ", изтъкна Тончева, но къде и какъв документ обаче е видяла, тя не можа да се сети.

Тончева обясни, че продажбите ставали чрез съгласие на Управителния съвет и на Надзорния съвет на комбината. Тя си спомни още, че пари от сделката за продажбата на общежитието не са постъпили в комбината.

Пред съда свидетелката обясни, че тъй като от доста време сметките на „Кремиковци" били запорирани, единственият вариант е да се правят финансови операции е да се използват сметките на „Финметал", фирмата собственик на Кремиковци и на Прамод Митал.

Комбинатът, по думите на Тончева, работел с различни банки и имал сметки в ПИБ, ОББ, Сибанк и Инвестбанк.