Софийски апелативен съд започна заседанията по делото срещу Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото.

Димитров обжалва 14-годишната си присъда, която му бе постановена от градския съд.

Защитниците му поискаха по делото да бъдат допуснати нови доказателства - справка от "Топлофикация - София" за отпуските и командировките на подсъдимия за периода 2003 - 2006 година.
Също така адвокатите поискаха справка от Столичното парно за просрочени задължения на дружеството по времето на управление на Валентин Димитров.
Защитниците искат да бъде представен в съда и анекс към договора с ЕБВР, с който финансовата институция отпуска на дружеството безвъзмездно 15 милиона евро за модернизация.

Прокуратурата от своя страна поиска към делото да бъдат приложени и данни за банковите сметки на Валентин Димитров и движение на паричните потоци по тях.
Адвокат Лъчезар Таков не се съгласи с това и посочи, че тези сметки се отнасят за другото дело срещу клиента му - за пране на пари.

Тук Валентин Димитров подкрепи пък искането на прокуратурата и настоя справките за сметките да бъдат представени и по това дело, за да бъде съдът максимално запознат с всички факти за работата на „Топлофикация София".

Димитров посочи, че така съдът ще може да вземе най-правилното решение базирано на познаването на най-много факти.

След кратко съвещание съдът постанови да бъде призован хърватският свидетел Вук Маркинчич и да бъдат изискан протоколът от заседание на съвета на директорите, справка за отсъствията на Димитров и анекса към договора с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Апелативният съд ще изпрати запитване към СГС дали може да бъде продължен запора на сметките на Димитров в Австрийска банка.

Не бяха уважени исканията за повторни експертизи и сведения за дългове към „Топлофикация" или участие в работата на първа инстанция на съдебните заседатели.

Следващото заседание ще бъде проведено на 29 октомври.