Софийският апелативен съд освободи от ареста Ивайло Борисов - Ториното, съобщи БНР. Пуснати от ареста са и другите трима обвиняеми Мартин Марков, Георги Джамбазов Здравка Стефанова.

И четиримата обвиняеми се обявиха за невинни.

Има подозрения за поръчителя на отвличането на Адриан Златков

Има подозрения за поръчителя на отвличането на Адриан Златков

Главният прокурор знае за още хора, които се разследват

Ивайло Борисов, Георги Джамбазов Здравка Стефанова са с определени гаранции от по 10 000 лв, а Мартин Марков е с гаранция от 5 000 лв.

Доводът на съда беше, че няма достатъчно доказателства за съпричастността на четиримата към отвличането на Адриан Златков.

Прокуратурата обаче призова съда да вземе предвид, че законодателят е приравнил по тежест отвличането с умишленото убийство.

Адвокатите обаче оспорваха, че на лице са достатъчно доказателства, за да се сметне, че обвинените са съпричастни към отвличането.

Задържаните за отвличането на Адриан Златков остават в ареста
Обновена

Задържаните за отвличането на Адриан Златков остават в ареста

Според съда има опасност да се укрият

Припомняме, на 2 февруари Софийски градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на задържаните за отвличането на сина на бизнесмена Тони Златков - Адриан.

Здравка Стефанова, Ивайло Борисов - Ториното, Мартин Марков и Георги Джамбазов останаха в ареста до днес.

Те бяха арестувани след операцията на МВР срещу криминалния контингент в страната

Миналата седмица стана ясно, че на тримата обвиняеми, освен Ториното, е предлагано да станат защитени свидетели в Швейцария. Тогава Ивайло Борисов заяви, че Мартин Марков му е споделил, че главният секретар на МВР е искал от него да "натопи" Ториното в замяна на защита в Швейцария. 

Според прокуратурата, Борисов и шофьорът му Мартин Марков са осигурили две коли, с които е осъществено отвличането, а другите двама са набавили сръбските SIM карти, с които са водени преговорите с бащата на младежа.

Георги Джамбазов и приятелката му Здравка Стефанова са преминали границата със Сърбия в момента, в който са активирани SIM картите.

Ториното е сочен за дясна ръка на Златомир Иванов - Баретата.

25-годишният Адриан Златков беше отвлечен в края на месец август 2017 година. Той е син на Тони Златков, който се занимава с продажба и лизинг на луксозни коли. След 11 дни в плен и заплатен откуп, Адриан беше освободен.

Баретата е разпитван, но не за отвличането на Адриан

Баретата е разпитван, но не за отвличането на Адриан

Питали го какви коли е карал

Не следва след 5 месеца разследване лица да бъдат задържани само на база на една докладна записка. Това заяви адвокатът на Ивайло Борисов Мариана Тодорова. След делото Тодорова коментира със сдържано неодобрение, че въпреки, че съдът е преценил, че не е налице обосновано предположение за участието на клиента й в случая, както той, така и останалите задържани са освободени под парична гаранция и с мярка за неотклонение.

Тодорова подчерта, че след месеци на разследване името на клиента й се появява за първи път при задържането му. Освен това съдът не е преценил като обосновано да се прави обиск и на дома му.

Съставът на съда прие, че няма общност на умисъла, а обвиненията не може да се опират на анализ на оперативни докладни, посочи Тодорова.