Софийски градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на задържаните за отвличането на сина на бизнесмена Тони Златков - Адриан.

Здравка Стефанова, Ивайло Борисов - Ториното, Мартин Марков и Георги Джамбазов остават за постоянно в ареста.

Искането за задържане е направено от Софийска градска прокуратура.

На излизане от съдебната зала Ивайло Борисов беше категоричен, че ще обжалва.

"Главният секретар ги е принуждавал и им е предлагал сделки", обясни Борисов пред медии. По думите му главния секретар на МВР и двамата прокурори присъствали в залата са предлагали на тримата обвиняеми да бъдат защитени свидетели в Швейцария и Австрия.

Ториното каза, че на Мартин Марков му е предлагано да го "нареди" по това дело и ще бъде изкаран в Швейцария.

"Моят клиент сподели такава информация аз не съм бил свидетел на това", така адвокатът на Марков коментира предложението клиентът му да стане защитен свидетел. "Лица от много високо ниво в МВР" - това били думите на Мартин Марков пред адвоката. Юристът потвърди, че защитата в Швейцария била предложена в замяна да свидетелство срещу други обвиняеми.

Другите двама обвиняеми Здравка Стефанова и Георги Джамбазов също споделили пред адвокатите, че и на тях им е предлагано да бъдат изведени в Швейцария и Австрия.

"Защитата смята, че няма никакви доказателства. Не може да има някакви оскъдни данни, една кола е била във владение в определен период на моя клиент. И след това да го обвиняват в съпричастност и предоставяне на тази кола и то умишлено в извършване на това престъпление.", коментира адвокат Мариана Тодорова - защитник на Ивайло Борисов.

Съдът дори признал, че при така събраните доказателства, би бил чел оправдателна присъда.

И съдът признал че са на лице съвсем оскъдни данни, казва адв. Тодорова.

Решението на съдът било заради евентуално предположение. "Евентуални предполагеми техни действия, че биха повлияли на свидетели за разкриване на истинските извършители на деянието", обясни причината за решението на съда адв. Тодорова.

Отлагането на произнасянето на мярката било прецедент в практиката й. "Съдът няколко пъти повтори, че са на лице оскъдни доказателства", обясни Тодорова и добави, че не може да се говори за реална опасност от укриване, защото клиентът й сам се е предал на полицията след като бил потърсен в дома си.

"Едно изречение беше произнесено за клиента ми. Колата, която е била в гаража за тониране, колата която е била при местопроизшествието на господин Златков и намерената опожарена кола са единтични", информира адв. Тодорова и изтъкна, че колите обаче са с различни регистрационни номера.

Решението на съда е взето след преценка, че за четиримата обвиняеми са събрани достатъчно доказателства за причастност към престъплението и има опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление.

Баретата е разпитван, но не за отвличането на Адриан

Баретата е разпитван, но не за отвличането на Адриан

Питали го какви коли е карал

Припомняме, Софийски градски съд заседава по мярката за неотклонение на Ивайло Борисов - Ториното до късно вечерта снощи.

Ивайло Борисов твърди, че е невинен. "20 часа бях на разпит В ГДБОП и бях помолен да кажа кой в района на "Горубляне" се движи с "Шкода" и "Опел Астра". Обясних, че няма такъв капацитет, няма такива хора в "Горубляне", които да извършат такова престъпление. И те ми казаха - "Не, напротив, има и единият от тях си ти". Върнаха се след 10 часа и ме питаха имаш ли нещо да кажеш. Казах не и сутринта се събудих с тези обвинения", обясни в четвъртък пед медии Борисов.

Според прокуратурата, Борисов и шофьорът му Мартин Марков са осигурили две коли, с които е осъществено отвличането, а другите двама са набавили сръбските SIM карти, с които са водени преговорите с бащата на младежа.

Георги Джамбазов и приятелката му Здравка Стефанова са преминали границата със Сърбия в момента, в който са активирани SIM картите.

Ториното е сочен за дясна ръка на Златомир Иванов - Баретата.

25-годишният Адриан Златков беше отвлечен в края на месец август 2017 година. Той е син Тони Златков, който се занимава с продажба и лизинг на луксозни коли. След 11 дни в плен и заплатен откуп, Адриан беше освободен