Софийският градски съд даде ход на делото срещу Столичната община, което "Група за чист въздух" заведе преди близо 2 години. Първото заседание ще се състои в понеделник, 15 април.

Сред основните обвинения са, че с начина си на управление общината не е предотвратила високите нива на замърсяване с фини прахови частици, не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за справяне с проблема.

С последното си становище по делото Столичната община се опитва да покаже на съда, че е свършила много по отношение на качеството на въздуха през годините, посочват от "Група за чист въздух". Те обаче са категорични, че се залага на количеството на мерките за сметка на тяхното качество. Според тях липсват мерки за двата основни източника на замърсяването - транспорта и битовото отопление с твърди горива. Като възможни решения на проблема от "Група за чист въздух" посочват обновяването на паркови пространства в централните градски части и изготвянето на проекти за повишаване енергийната ефективност на общински сгради.

МОСВ се хвали с по-чист въздух, ЕК ни поставя на дъното

МОСВ се хвали с по-чист въздух, ЕК ни поставя на дъното

България е постигнала известен напредък с приемане на закони, но без резултати

От обединението на неправителствени организации признават, че след подаването на колективния иск през май 2017 г. общината е инициирала някои мерки, като стартиране на програмите за подмяна на неефективни уреди за отопление на дърва и твърдо гориво. Те обаче не са достатъчни според тях.

От "Група за чист въздух" цитират доклад на Европейската комисия от този месец, според който България е една от държавите в ЕС с най-голяма смъртност заради мръсен въздух.

Въпреки че наскоро прие изменения в законодателството, България все още не е предприела практически структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за уеднаквяване на целите за качеството на въздуха с ключови политики в областите на околната среда, енергетиката и превозите, се посочва още в документа.

Онлайн карта прогнозира замърсяването на въздуха в София

Онлайн карта прогнозира замърсяването на въздуха в София

Прогнозите се правят със сложен алгоритъм по исторически и реални данни

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации, обединени в "Група за чист въздух" - "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", "Център за независим живот" и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

От "Група за чист въздух" посочват, че техните искания са да се установи и прекрати бездействието на Столичната община в периода 2015 - 2017 г., довело до замърсяване и увреждане на здравето на гражданите.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух
Обновена

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

В София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна са надвишавани нормите