Делото срещу бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова стартира успешно още на първото заседание в Софийски градски съд.

На влизане и на излизане от съдебна зала Николова запази пълно мълчание пред медиите.

Николова беше уволнена заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева.

След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя си е дала сама.

На подсъдимата скамейка до нея се изправиха и още две дами от Агенцията - Райна Иванова - директор на дирекцията "Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" и Тотка Стоилова - финансов контрольор.
В началото на заседанието и трите подсъдими отказаха да дават обяснения.

Съдът пък отказа да конституира Агенцията по вписванията като граждански ищец, тъй като искът бил неясен. В него беше посочена само общата щета, нанесена от трите подсъдими - 53 000 лева, но не беше конкретизирано коя от тях колко точно трябва да плати на агенцията в случай, че се докаже вината им.
Адвокатите на подсъдимите ревнаха в един глас, че не е ясно какво означава обща щета за различни престъпления.
В крайна сметка съдията остави молбата без уважение. Решението му е окончателно и не подлежи на обжалване.
Минути по-късно се пристъпи към разпит на свидетелите. Първа показания даде бившата зам.-министърка на правосъдието Жанета Петрова, която отговаряше за Агенцията по вписванията.

Пред съда Петрова обясни, че често се е срещала с Виолета Николова и когато е било необходимо, е изпращала писма до нея. „Ежемесечно постъпваха предложения от ръководството на Агенцията по вписванията за допълнителното материално стимулиране /ДМС/ за самия директор и неговия заместник", разказа тя.
Петрова си спомни и че при среща със служители на дирекция „Информационни технологии" на агенцията ги попитала удовлетворени ли са от сумите, които получават под формата на ДМС. Те се оплакали, че не получават достатъчно пари и това бил повода през октомври или ноември 2011 да поиска от агенцията всички документи за разпределянето на ДМС.

След като получих тези документи констатирах, че има три заповеди, издадени от изпълнителния директор със списък със служители, които да получават ДМС. В тези заповеди фигурираше и самата Виолета Николова, обясни бившият зам.-министър.
Тя уточни, че средствата за стимулиране на изпълнителния директор и неговия заместник трябва да се разпределят със заповед на министъра на правосъдието. След като видяла заповедите, Жанета Петрова поискала дирекция „Вътрешен одит" на правосъдното министерство да започне проверка точно за разпределянето на средствата за допълнително материално стимулиране.

Припомняме, на 16 април тази година Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, както и на другите две служителки.

Наложен е запор на банковите сметки и възбрана на един недвижим имот на Виолета Николова по искане на СГП. Прокуратурата обвинява Николова за това, че за периода 19 юли - 19 декември 2011 година, като изпълнителен директор на Агенцията в съучастие с Райна Иванова, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери - 53 000 лева. Тя е превишила правата си по чл. 11 на издадена от министъра на правосъдието Наредба от 2004 г.

Освен това е нарушила служебните си задължения, регламентирани в чл. 15 от същата наредба. Райна Иванова е обвинена в това, че за същия период в съучастие, като помагач на извършителя Николова, умишлено я е улеснила да присвои поверени й за управление 53000 лева. Според обвинението Иванова не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като допълнително материално стимулиране /ДМС/.

Двете са обвинени и в това, че на 29 декември 2011 година, в съучастие помежду си са написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства.