Бившият енергиен министър Трайчо Трайков е поискал удължаване на срока, в който да предостави документи за произход на запорираното му имущество.
Искането си е отправил към Антикорупционната комисия - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съобщи БНР.

Пламен Георгиев: Ако Трайков не подаде декларация, запорираното му се отнема

Пламен Георгиев: Ако Трайков не подаде декларация, запорираното му се отнема

Проверили и Делян Пеевски, но не открили нередности

Припомняме, на 25 септември стана ясно, че са запорирани имоти и банкови сметки за почти 2,4 милиона лева на бившия министър Трайков. Според Антикорупционната комисия това е разлика между разходите и доходите му през последните десет години. Шефът на комисията обясни, че срокът, в който Трайков може да подаде декларация е до днес - 28 септември.

Запорирани са имотите на Трайчо Трайков

Запорирани са имотите на Трайчо Трайков

Комисията е открила несъответстие между доходите и имуществото за 2,4 млн. лева.

Според Трайков подобна отсрочка би му дала възможност да убеди антикорупционната комисия в законността на доходите си, за да може запорът над негови имоти и средства да бъде вдигнат.

"Аз не мога да се защитя, докато не знам точно коя част от доходите ми те смятат, че са с неясен произход. Когато вече имам възможност да се възползвам от материалите, които те са събрали, за да подготвят това обяснение, тогава няма да имаме никакъв проблем", каза Трайков.

Христо Иванов убеден, че Трайков е подложен на политическа репресия

Христо Иванов убеден, че Трайков е подложен на политическа репресия

Демократите настояват за реална реформа в прокуратурата

По думите му, той още преди време е обжалвал акта на предварително запориране и процедурата все още не е приключила. Бившият икономически министър е убеден, че може да представи всички документи, които комисията смята, че им липсват, за да си обяснят произхода на всички средства, които ги интересуват.

Според него може да се избегне съдебната процедура, ако комисарите от антикорупционната комисия разберат декларацията и ако са добросъвестни.

"Веднъж вече съм бил под ударите на част от тази комисия - небезизвестната комисия на Златанов с тефтерчето и тогава констатациите на комисията бяха опровергани и отхвърлени от съда на всички инстанции. Аз тогава не се възползвах от правото си да съдя държавата, защото ми се стори, че не всички българи са виновни за действията на определена група хора, но очевидно това не е имало голям смисъл, защото нещата продължиха. Човекът, който ме наклевети тогава, продължава да достига нови низини и да каля хората. Това е Николай Бареков", каза отново Трайчо Трайков.

Трайков сигурен, че действията му в миналото са законни

Трайков сигурен, че действията му в миналото са законни

Бившият икономически министър следва законовата процедура