През последните 20 години у нас трайно се увеличава честотата на рака на правото и дебелото черво, което придобива епидемичен характер.
Това заяви проф. д-р Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по хепатогастроентерология във Варна, пред БНР.
Една трета от пациентите, които годишно преминават през клиниката, са с точно такива диагнози. Мерките за предпазване от тези заболявания са свързани с начина на живот и хранене. В този смисъл инициативата на здравния министър Петър Москов, свързана с вредните храни, е похвална, посочи проф. Коцев.
"Аз адмирирам това, че за първи път министър, български, на здравеопазването алармира обществеността, че има вредни храни, че маргаринът е вреден, че някои съставки са вредни. При всички случаи това играе профилактична роля. Ние вярваме в профилактиката и масовата профилактика, а част от нея е и здравословното хранене. Разбира се е добре дошло", коментира специалистът.
Comon Sense
на 05.11.2015 в 04:06:58 #2Така е - основен фактор за този вид ракови заболявания са най-вече храните и режим на хранене. Продават ни боклуци и ние на всичко отгоре ги ядем не когато трябва. Не забравяйте правилото: закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си. Повечето българи вечерят в 8-9 часа вечерта , а пропускат закуската - това е вредно.
Минувач
на 04.11.2015 в 20:01:58 #1Колбаси; пушени риба, сирена, меса; препречено месо; хлорирана вода,,, =рак