Няма конкретна причина за появата на полипите на дебелото черво, но има фактори от средата на живот, които е установено, че благоприятстват развитието им. Избягването на прекомерната консумацията на храни богати на мазнини, червено месо, подържането на нормално телесно тегло и въздаржането от тютюнопушене са фактори способстващи за превенция от тяхното образуване. Това каза в интервю за News.bg д-р Калин Сапунджиев от Клиниката по гастроентерология на ВМА.

По думите му, полипите на дебелото черво представляват лигавични разразствания с различна големина и вид, като генерално можем да ги разглеждаме като неопластинчи и не-неопластични. Неопластичните полипи имат свойството да се преобразуват в злокачествени формации, ако не бъдат отстранени навреме.

Повечето полипи на дебелото черво не водят до характерни симптоми, които да насочат вниманието на пациентите. Нарастването на размера им с времето може да доведе до опеределени оплаквания като наличие на кръв в изпражненията, промяна във формата им или наличието на запек или диария с по-голяма продължителност, алармира специалистът.

Полипите на дебелото черво засягат и двата пола, като по-често се срещат сред мъжката част от населението. Във възрастово отношение е по-характерно да се откриват полипи след 40-годишна възраст, макар в някои семейства да има фамилна обремененост и полипите да се срещат и по-рано.

Няма конкретна причина за появата на полипите на дебелото черво, но има фактори от средата на живот, които е установено че благоприятстват развитието им. Някои от тях са диетата богата на мазнини и червено месо, липсата на фибри в храната, тютюнопушнето и затлъстяването, подчертава д-р Сапунджиев.

Основният начин за диагностика и лечение на полипите на дебелото черво е извършването на колоноскопия, което представлява изследване чрез видеоколоноскоп на цялата дължина на дебелото черво.

Друг вариант за диагностика представлява провеждането на образно изследване като капсулна ендоскопия или виртуална колоноксопия. Отстраняването на полипите се случва по време на извършването на колоноскопия, което се случва под пълна упойка и пациентът не усеща никакъв дискомфорт. Пълният набор от диагностични и лечебни процедури се провеждат във ВМА, като броят на колоноксопиите в Клиниката по гастроентерология достига над 2500 в рамките на година, обясни медикът.

В средата на месец юни (14 и 15 юни) ще се състои и поредното издание на ендоскопския форум BULENDO, на което своите възможности ще демонстрират най-добрите ендоскописти от цялата страна. Като част от научната програма ще бъде демонстрирано и отстраняването на полипи на дебелото черво по най-иновативни начини, препоръчани от всички световни и европейски организации.

В практиката ми често ми задават въпроса има ли начин да се предпазим от образуването на полипи на дебелото черво. По-рано споменах кои са рисковите фактори. В заключение е редно да кажем, че избягването на прекомерната консумацията на храни богати на мазнини, червено месо, подържането на нормално телесно тегло и въздаржането от тютюнопушене са фактори способстващи за превенция от образуване на полипи на дебелото черво, съветва младият гастроентеролог.

Въпреки това, провеждането на скринингова колоноскопия остава единственият сигурен начин за превенция и ранно откриване на раковите заболявания, като спрямо всички международни стандарти е редно първата скринингова колноскопия да бъде проведена на 45-годишна възраст, освен ако в семейството на пациента няма данни за по-ранно открит карцином на дебелото черво.