Главният прокурор Сотир Цацаров е готов отново да покаже документите за покупката на апартамент в Пловдив. Това се посочва в изявление, разпространено от пресслужбата на прокуратурата по повод на публикация в "Бивол" от вчера и изявление на бившия вътрешен министър Христо Иванов тази сутрин.

Главният прокурор е готов да предостави за публичен достъп нотариален акт, удостоверения от Служба по вписванията, фактура за покупка на имота и др. документи, които вече са представени от него още през ноември 2012 година, когато е направено проверка на ВСС. "Готов съм да представя и допълнителни такива, защото нямам какво да крия. Всички имотни сделки са декларирани по съответния законов ред, като в годишните ми имотни декларации са посочени действителните цени на придобиването им", заявява Цацаров.

"За мен са ясни както целите, така и сценаристите на тези публикации. Статията от 19.05.2019 г. няма автор, освен безадресното "Биволъ". Така единственото неясно и неразбрано от мен е липсата на доблест от страна на нейния действителен автор да застане с името си зад това, което е написал", посочва още главният прокурор.

Публикацията от "Бивол" твърди за изчезването на името на Цацаров след затварянето на имотния регистър и обвързва сделката с "Мултак №1". Публикацията припомня и твърдението си, че в края на 2012 година отново е била извършена подмяна със задна дата в Търговския регистър. През почивните дни сайтът на Агенцията беше със спрян достъп поради технически причини.

Сотир Цацаров напомня, че тези неистини са разпространени за първи път през 2012 година отново по време на процедурата по избор на главен прокурор. Още тогава в хода Етичната комисия на ВСС е извършила проверка на медийните публикации, а за нуждите й Сотир Цацаров е представил подробни писмени становища /на 26.11.2012 г. и на 07.12.2012 г./, придружени с необходимите документи, сред които нотариален акт, удостоверения от Агенция по вписванията, фактура, издадена от дружеството - продавач и др. Етичната комисия не откри нарушения.Въпроси, свързани с публикациите на "Биволъ" и на други медии в тази насока, са му били поставяни и при откритите изслушвания в комисията, а и по време на избора, предаван пряко по националната телевизия.

Така още в края на 2012 г. е станало ясно, че семейството ми не е надарено, а е закупило апартамент в гр. Пловдив, със застроена площ от 55,50 кв. м., за сумата от 21 120 евро, при данъчна оценка от 25,382,32 лв, посочва Сотир Цацаров.