Главният прокурор Сотир Цацаров поиска закриване на фондация, незаконно финансирала политическа партия, съобщиха от прокуратурата.

Цацаров внесе в Кърджалийския окръжен съд искова молба за прекратяване на сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ" гр. Кърджали. Мотивът е, че чрез тази организация незаконно е финансирана предизборната кампания на политическата партия ДОСТ.

В Кърджали конфискуваха 400 торбички с храна с партийно лого

В Кърджали конфискуваха 400 торбички с храна с партийно лого

Полицията извърши акция

Според събраните доказателства, на 14 март 2017 година сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Парите са използвани за купуване на хранителни продукти - захар, брашно, ориз, макарони и др. Те са разпределени в отделни пакети, като стойността на трайните храни във всяко пликче е била по 30 лева.

Каракачанов иска дипломите на имамите да се легализират

Каракачанов иска дипломите на имамите да се легализират

Не се отнася само до исляма, а и до християнството

Пакетите са били разнесени до различни населени места в България - Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Разследването против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, тъй като там са открити пакетите. Организацията по складирането и разнасянето на хранителните продукти е направена от членове на сдружение "Асоциация Бату платформ" - Кърджали. Активното са участвали членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Двама в ареста заради откритите 400 пакета храни с партийно лого

Двама в ареста заради откритите 400 пакета храни с партийно лого

Пакетите стрували около 13 лева, а от Турция изпращали по 16 евро за торбичка

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание, се казва в съобщението на прокуратурата.

Посочва се и обвинението, по което се разследва неправителствената организация - "Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал. 2 от Конституцията на Република България", пише в документите.

ДОСТ отричат връзка с фондацията от Кърджали

ДОСТ отричат връзка с фондацията от Кърджали

Партията не само не е финансирана, но и нямала никакво отношения с фондацията

В мотивите за закриване на дейността на Сдружение "Асоциация Бату платформ" Кърджали се цитират и два члена на Изборния кодекс, които са нарушени "заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави", се казва в искането на главния прокурор до Окръжния съд на Кърджали.