Главният прокурор Сотир Цацаров предлага да се отмени натурализацията (придобито българско гражданство) за още двама чужденци, съобщиха от прокуратурата.

Искането е на база сигнали от ДАНС за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство. Не са изпълнени задълженията за поддържане на инвестициите, станали основание за получаване на българско гражданство. 

Задържаха сириец с българско гражданство, бил се за ИДИЛ
Обновена

Задържаха сириец с българско гражданство, бил се за ИДИЛ

В София той се занимавал с контрабанден тютюн за наргиле

Припомняме, след пълна проверка през юни 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров предложи на правосъдния министър Данаил Кирилов отмяна на натурализацията на четирима - Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина. Отмяната бе в съответствие с правомощията по чл. 31 от Закона за българското гражданство.

Преди това бе отнето българското гражданство и на спонсора на Ксения Собчак - руския милиардер Сергей Адониев след сигнал на АКФ.

При проверка от Върховната касационна прокуратура са открити основания за изземане на българското гражданство и от още двама чужденци. Освен до правосъдния министър, Цацаров е предложил и на президента издаване на указ за отмяна на натурализацията.

Новите предложенията са за:

- Магди Мохеб Камил Кассабгуи, роден в гр. Кайро, Египет, придобил българско гражданство с Указ от 23 август 2018 г. Той е укрил факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство. Не е поддържал инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години;

- Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани, роден в гр. Карачи, Пакистан. Той е получил българско гражданство в същия ден като Магди Кассабгуи и също е укрил факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години. Той закупил облигации, с които кандидатствал за придобиване на българско гражданство и четири дни по-късно ги продал. 

ДАНС разкрива корупционните схеми с българско гражданство пред депутатите

ДАНС разкрива корупционните схеми с българско гражданство пред депутатите

Юлиан Ангелов от ОП заяви, че знае кой пуска лъжите в публичното пространство

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава, увериха от прокуратурата.

Припомняме, през януари от ЕК съобщиха, че наблюдават как се предоставя гражданство срещу инвестиции.

Още през март 2019 г. от МП предложиха да не се дава българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции.