ДАНС да докладва разработките за корупцията с българско гражданство, искат депутатите, които нищят темата. Повод станаха арестите в ресорната агенция и медийните публикации за корупционните схеми.

Подобни публикации започват да се появяват в медиите преди 5-6 години, заяви по време на заседанието Юлиан Ангелов от ОП. Една и съща лъжа се тиражирала по различен начин. Зная от къде са тръгнали тези публикации, зная кой ги е пускал, зная кой ги е поръчал, сподели патриотът. Той се закани един ден този човек да си получи заслуженото за лъжите.

Няма да разглеждаме обвинения срещу политически партии, обясни председателят на комисията Йордан Цонев. Ще се проучват длъжностни лица, които волно или неволно са злоупотребили. Нямаме времево ограничение, каза депутатът от ДПС. Ако има нарушения, те са на длъжностни лица, каза той.
Цонев обеща позитивен анализ има или не корупционни схеми в издаването на българското гражданство. Очевидно има наличие на корупционни практики, добави обаче депутатът.

Документи за българско гражданство се подават вече електронно

Документи за българско гражданство се подават вече електронно

Ако до 2 месеца не бъдат отстранени неточности, случаят се закрива

Герберът Тома Биков сподели, че от публикациите останал с впечатление, че корупцията е не по високите етажи, а по ниските етажи на системата за издаване на българско гражданство. Той иска да се види къде е проблемът и къде е запушена системата, за да бъде пробивана през корупционните схеми.

Председателят на комисията Йордан Цонев е притеснен да не се блокира системата за издаване на български гражданство и даде за пример изявлението на икономическия министър Емил Караниколов, че вече няма да издаваме гражданство срещу инвестиция. Работа на депутатските била да кажат какво и в каква посока трябва да се промени. Той предположи, че в хода на работата депутатите ще срещнат големи затруднения най-малко заради следствената тайна.

Еврокомисия следи как се дава гражданство срещу инвестиции

Еврокомисия следи как се дава гражданство срещу инвестиции

Държавите от ЕС не обменят информация за исканията за гражданство и за пребиваване

Патриотите поискаха изслушване на ДАНС и на Министерството на правосъдието. Йордан Цонев и Тома Биков пък ще се срещнат с главния прокурор да питат как комисията може да е полезна на обвинението.
Ще се искат данни от родното ФБР за разработките за корупционните схеми с издаването на българско гражданство.

Припомняме, на 29 октомври 2018 г. Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

От специализираната прокуратура обявиха, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата.

По-късно премиерът Бойко Борисов поиска закриване на ДАБЧ заради множеството нарушения, както и информацията, че българско гражданство се купува, на което вицепремиерът Каракачанов отговори пък с искане агенцията отново да стане министерство.

В последните два месеца има затишие по сюжета, но преди два дни темата отново бе повдигната във връзка с доклада на ЕК за риска от корупция и застрашаване на сигурността на Европейския съюз във връзка със издаването на т.нар. "златни визи" от страна на България, Малта и Кипър.