Военният министър Красимир Каракачанов иска да бъде възстановено Министерството на българите в чужбина. Това заяви той в коментар пред журналистите след заседание на Съвета по превенция на престъпността

На въпрос как би коментирал евентуалното закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) по искане на премиера Бойко Борисов, лидерът на ВМРО отбеляза, че трябва да бъде възстановено Министерството на българите в чужбина, ако в крайна сметка бъде закрита Агенцията.

Каракачанов обясни, че агенцията и/или министерството има за цел да поддържа връзките, а и българското съзнание не само на новата емиграция, но и със старите български общности в чужбина.

"Има смисъл в закриването на Агенцията, само ако се възстанови Министерството от първия мандат на Борисов, отсече Каракачанов и припомни, че тогава министър беше Божидар Димитров.

Според Каракачанов трябва да има сериозен държавен орган, който да осъществява политиката на държавата спрямо българските общности, защитавайки техните социални и исторически интереси.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов е поискал на заседание на МС да започнат предварителни действия по закриването на Агенцията за българите в чужбина. Това стана ясно от стенограмата дни след самото заседание.

Скандалът около ДАБЧ започна на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Каракачанов иска уверени в себе си полицаи

Каракачанов иска уверени в себе си полицаи

Настоява и за промяна в Закона за административните нарушения и наказания

По казуса с Ангел Джамбазки, в чийто багаж на летището е било засечено оръжие, Каракачанов окачестви случаят като банален. Вицепремиерът уточни, че при проверката на място е установено, че оръжието е законно. То било иззето с протокол, а след като се е върнал у нас, Джамбазки си го получил.