Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров сезира прокуратурата с искане за проверка на негови действия, които според твърдения на премиера Кирил Петков "навеждали на извод за извършено престъпление", съобщава Нова телевизия.

Става въпрос за изказване на министър-председателя пред една от медиите, в което той заявява, че има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата.

По информация на КПКОНПИ Цацаров е обжалвал акта за отнемане на допуска му до класифицирана информация пред Държавната комисия по сигурността на информацията.

Петков за казуса "Цацаров": Няма да има нито един човек над закона

Петков за казуса "Цацаров": Няма да има нито един човек над закона

Премиерът приветства службите за сигурност за действията им

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Цацаров е депозирал оставката си в деловодството на Народното събрание.

Той заяви намерението си да се оттегли от Антикорупционната комисия миналия четвъртък.

Ден след като бившият главен прокурор обяви, че напуска КПКОНПИ предсрочно, стана ясно, че ДАНС е отнела достъпа му до класифицирана информация.

Атанас Атанасов: Оставката на Цацаров е бягане пред вятъра

Атанас Атанасов: Оставката на Цацаров е бягане пред вятъра

КПКОНПИ не постигна никакви резултати

Впоследствие самият Цацаров заяви, че това се е случило след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Правосъдният министър Надежда Йорданова обаче отрече кабинетът да е оказал натиск на ДАНС по случая, подчертавайки, че това не е натиск на правителството, а изпълнение на конституционните правомощия.

Бившият премиер Бойко Борисов пък настоя парламентарната антикорупционната комисия да се събере незабавно в Народното събрание и да изслуша Сотир Цацаров за обвиненията, които има към него.