Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил да се направи проверка по публикациите в медиите за така наречената "Азербайджанска перачница", в която е замесено и името на съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев.

Баку: Сорос е в основата на "Азербайджанската перачница"

Баку: Сорос е в основата на "Азербайджанската перачница"

В скандала са намесени лобистки кръгове от Армения и САЩ

Публикациите твърдят за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, който е представител на България Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета ѝ - дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Прокуратурата няма информация за "Азербайджанската перачница"

Прокуратурата няма информация за "Азербайджанската перачница"

Арнаудова разбрала за случая от медиите

Припомняме, медии в няколко европейски държави съобщиха, че Азербайджан е превеждала 2.5 млрд. евро към високопоставени политически фигури в Европа, които да подкрепят управляващия елит в страната. Между тези политици бил и Калин Митрев.

Вчера, 6 септември, министърът на финансите Владислав Горанов поиска официално обяснение от Митрев по казуса. По случая "Азербайджанската перачница" предстои и да бъде направена проверка у нас и в Европа.

Днес след правителственото заседание министър Владислав Горанов обясни, че българското правителство не може да уволни господин Калин Митрев. Той е номиниран от държавата, но финансовата институция го назначава. Само банката може да го уволни, стана ясно още от думите на Горанов.

Калин Митрев не участвал в "Азербайджанската перачница"

Калин Митрев не участвал в "Азербайджанската перачница"

Всичко това било безсмислена спекулация

По-рано днес Митрев коментира обвиненията по негов адрес. По думите му цялата тази ситуация е "безсмислена спекулация, достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и да вреди на мен и на семейството ми... За мен това е кампания". Митрев обясни, че той е получавал пари като възнаграждение за консултантските му услуги за мащабен хидротехнически инвестиционен проект в Азербайджан.