Българското правителство не може да уволни господин Калин Митрев, поясни финансовия министър Владислав Горанов пред журналисти в Министерски съвет.

Цацаров разпореди Калин Митрев да се провери
Обновена

Цацаров разпореди Калин Митрев да се провери

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура и НАП

Той е номиниран от държавата, но финансовата институция го назначава. Само банката може да го уволни, стана ясно още от думите на Горанов.

Кабинетът иска мнението на Европейската банка за развитие по казуса с "Азербайджанската перачница" и участието на Калин Митрев в него. Едва тогава правителството ще вземе категорична позиция по казуса с получените от съпруга на Ирина Бокова хонорари за консултантска дейност.

Прокуратурата няма информация за "Азербайджанската перачница"

Прокуратурата няма информация за "Азербайджанската перачница"

Арнаудова разбрала за случая от медиите

Калин Митрев твърди пред доклада за кабинета, че парите, които е получил са извън периода, в който е работиш в Европейската банка за развитие. Той е платил данъци върху доходите.
Според съпруга на Ирина Бокова за банката неговото свързване със скандала не било проблем.

От стенограмата, предоставена по-късно през деня от Министерски съвет, става ясно, че финансовият министър Владислав Горанов с писмо до господин Сума Чакрабати ще се поиска позиция на банката по развилия се казус.

В обяснението на господин Митрев към финансовия министър става ясно, че съпругът на Ирина Бокова е посочил, че е работил като консултант по различни договори в България, Швейцария, Кипър, Англия и Азербайджан и други страни, като тази работа той е извършвал в периода от 2010-та до началото на 2014-та в качеството си на независим консултант.
В обясненията Митрев заявява, че всичките възнаграждения са превеждани в негови лични сметки в България и в чужбина и всичките му доходи от консултантска дейност, независимо къде е живял и работил, са декларирани в България и са със съответните платени данъци.

Митрев е посочил още, че преди да започне отново работа в Европейската банка за възстановяване и развитие е прекратил всички свои консултантски договори и дейности.

Той уверява, че нищо от това, което е правил през тези години, не е било в нарушение на закона или морала и заявява, че е на разположение да предостави допълнителна информация.

"Разбира се, ние ще извършим съответните проверки дали от гледна точка на данъчното законодателство е спазен законът", заявява Владислав Горанов пред Министерския съвет.

Финансовият министър обяснява и пред колегите си, че кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР, неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката. "Правителството не може да го уволни. Затова предлагам да получим и позицията на банката."

Припомняме, медии в няколко европейски държави съобщиха, че Азербайджан е превеждала 2.5 млрд. евро към високопоставени политически фигури в Европа, които да подкрепят управляващия елит в страната. Между тези политици бил и Калин Митрев.

Вчера, 6 септември, министърът на финансите Владислав Горанов поиска официално обяснение от Митрев по казуса. По случая "Азербайджанската перачница" предстои и да бъде направена проверка у нас и в Европа. Днес и главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се направи проверка по публикациите в медиите относно казуса.

Калин Митрев не участвал в "Азербайджанската перачница"

Калин Митрев не участвал в "Азербайджанската перачница"

Всичко това било безсмислена спекулация

По-рано днес Митрев коментира обвиненията по негов адрес. По думите му цялата тази ситуация е "безсмислена спекулация, достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и да вреди на мен и на семейството ми... За мен това е кампания". Митрев обясни, че той е получавал пари като възнаграждение за консултантските му услуги за мащабен хидротехнически инвестиционен проект в Азербайджан.

Баку: Сорос е в основата на "Азербайджанската перачница"

Баку: Сорос е в основата на "Азербайджанската перачница"

В скандала са намесени лобистки кръгове от Армения и САЩ