Азербайджан излезе с официална позиция относно аферата "Азербайджанската перачница". Отговорът на страната беше разпространен до медиите от посолството на Азербайджан у нас.

Според Баку в основата на разследването стоят интересите на американски лобистки кръгове, подпомагани от финансиста Джордж Сорос.

Цацаров разпореди Калин Митрев да се провери
Обновена

Цацаров разпореди Калин Митрев да се провери

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура и НАП

Припомняме, медии в няколко европейски държави съобщиха, че Азербайджан е превеждала 2.5 млрд. евро към високопоставени политически фигури в Европа, които да подкрепят управляващия елит в страната. Между тези политици бил и представителя на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев.

В изявлението на пресслужбата на президента на Азербайджан Илхам Алиев по повод аферата се посочва, че нито държавният глава, нито членове на неговото семейство имат общо с обвиненията, че управляващият елит в страната е оперирал с таен фонд на стойност близо 3 милиарда евро, с който са правени преводи до европейски политици, бизнесмени, журналисти и лобисти в замяна на приятелско отношение към Баку, информира БНТ.

Според позицията на Азербайджан в основата на скандала стоят интересите на американски лобистки кръгове, които подпомагали американския финансист от еврейски произход Джордж Сорос.

Правителството не можело да уволни Митрев

Правителството не можело да уволни Митрев

Горанов поясни, че кабинетът иска мнението на Европейската банка за развитие

По думите на Али Хасанов, който е асистент на президента на страната по публични и политически въпроси, скандалът може да има общо с това, че бързото развитие на Азербайджан и независимата външна политика на държавата притеснявали лобистки кръгове в Армения.

Хасанов допълва, че един от журналистите автори на разследването на Центъра за разследване на организираната престъпност и корупция всъщност е гражданин на Армения. Арменската гражданка Дина Нагабетян също присъствала между съавторите на първоизточника на информацията.