Във връзска с журналистическо разследване - филм на Генка Шикерова "Война на трупове", главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно извършване на проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ.

В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г.

Договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

30 млн. лв. дадени за мобилни инсинератори, които не обслужват заразите от чума

30 млн. лв. дадени за мобилни инсинератори, които не обслужват заразите от чума

БАБХ по никакъв начин не контролира изпълнението

Ще се проверяват документи за всички плащания,извършени от възложителя по договорите и анексите /БАБХ/, на изпълнителите, както и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци.

Документи, удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане.

Данни за капацитета на инсталациите, мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители, както и данни за конкретните преработени количества от тях по време и място.

Манолова: Властта иска да прехвърли безхаберието си на хората

Манолова: Властта иска да прехвърли безхаберието си на хората

По думите й институциите не искат да поемат отговорността си за чумата по свинете

Проверява се и информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната /според филма - във Варна и Шумен/, както и за причините за неползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка.

Всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с болестта Африканска чума по свинете /АЧС/, с цел установяване на причините, поради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и с цел преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия.

Информация за ползването на мобилните инсинератори в настоящата усложнена епизоотична обстановка, за ползването им при предни такива епидемии /птичи грип, чума по дребните преживни животни/ и за извършените плащания от БАБХ.

Пресцентърът на ПРБ ще предоставя своевременно информация за резултатите от проверката и за последващите действия на прокуратурата.

Димов чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки

Димов чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки

Той вижда и нужда от промяна на правилата в планинския туризъм