Турски бизнесмен се отметна от показанията си срещу Цар Киро.

В Специализирания наказателен съд бе разпитан свидетелят Шериф Ялдаръм, собственик на почистваща фирма, намираща се във Виена.

В България турският бизнесмен имал познат на име Боян Зеленков. Именно той запознал Ялдаръм и Кирил Рашков - Цар Киро. За първи път се срещнали в дома на небезизвестния Цар Киро, където домакинът показвал парите си и се хвалел, че е милионер.
Цар Киро ме питаше дали има пазар за живак в Турция. Аз му казах, че ще проверя”, е записано в показанията на свидетеля в досъдебното производство, които днес бяха прочетени в съдебната зала.

Припомняме, Кирил Рашков (Цар Киро) е обвинен в това, че на 10 юли 2014 г., без знанието и разрешението на митниците, е пренесъл през ГКПП „Капитан Андреево" 501,5 г живак - силно отровно вещество, поставено под разрешителен режим и забранено за внос и износ. Второто обвинение е, че без надлежно разрешение е държал въпросното вещество в Пловдив.

Впоследствие, продължава разказа си турският свидетел, Цар Киро, синът му, дъщеря му и мъж на име Зеян отишли в Истанбул, без да имат уговорка с бизнесмена. Ялдаръм бил в хотел и Цар Киро и децата му отишли в хотелската стая при него. Цар Киро му казал, че има 100 кг живак и иска да го продаде. От чантата на дъщеря си Цар Киро извадил шише с лъскава течност - живак. Кирил Рашков му казал, че иска да му намери клиент за живака. Ялдаръм обаче отвърнал, че не може. Отговорът вбесил Цар Киро, който постоял 5 минути и си ръгнал.

Уплаших се, когато Цар Киро се ядоса”, признал свидетелят пред разследващите.

Днес обаче в съдебната зала, където присъстваше и подсъдимият Цар Киро, Ялдаръм се отрече от показанията си и изложи различна версия. „Всичко това, което беше изчетено, не е вярно”, заяви Ялдаръм.
Съдията попита свидетеля дали се страхува от Кирил Рашков, свидетелят отвърна отрицателно.

Ялдаръм прокара версията, че е бил принуден от полицаите да свидетелства срещу Рашков.
„Казаха ми да дам такива показания, иначе двамата полицаи ще ме отведат и ще ми бъде наложена голяма присъда”, коментира в съдебната зала Ялдаръм.

Той заяви, че Цар Киро не му е показвал шишенце с живак. В Истанбул Кирил Рашков ходил да се срещнат, тъй като търсил имоти в Кушадасъ за децата си. По време на срещата в дома на Цар Киро пък Ялдаръм питал за работна ръка, тъй като сметопочистващата му фирма поела голяма поръчка и му трябвали 200 души.

„Кирил Рашков не ми е казвал, че има 100 кг живак в Истанбул и че иска да го продава”, заяви в залата свидетелят. „Дойдох в съда, за да бъда с чиста съвест”, заключи Ялдаръм.

Кирил Рашков има и трето обвинение - държал множество археологически обекти, които не са описани и регистрирани - антични монети (в т.ч. от III в преди Христа), пръстени и части от накити.
Последното обвинение срещу Цар Киро е за това, че от началото на май 2014 г. до началото на юли 2014 г. в Пловдив, заедно с Радослав Петров, са съхранявали наркотици с цел разпространение.

От прокуратурата уточняват, че на Радослав Петров са повдигнати две обвинения. Освен за сговор с Кирил Рашков, Петров е обвинен и за държане с цел разпространение на 2,738 кг амфетамини.

Михаил Дерменджиев пък е обвинен за незаконно притежание на наркотици и на три огнестрелни оръжия. Симеон Илиев е с обвинения за незаконно притежание на оръжие и на археологически обекти.

Плътно до своя съпруг на подсъдимата скамейка стоеше и Царица Костадинка. В залата беше и синът му Ангел.