Според окончателното решение на ВКС убиецът на майка си и дядо си Кристиян Гочев ще изтърпява наказание от 30 години "лишаване от свобода"

На първа инстанция той беше осъден от СГС на доживотен затвор без право на замяна, а впоследствие Софийският апелативен съд я промени на 30 години.

През 2016 г. Гочев уби в столичния квартал "Хаджи Димитър" майка си и дядо си по особено жесток начин.

Делото във ВКС е образувано по жалба на подсъдимия срещу решението на САС, с което частично е изменена присъдата на Софийския градски съд от 2017 г.

Доживотна присъда за Кристиян Гочев, убил майка си и дядо си в жилищен блок

Доживотна присъда за Кристиян Гочев, убил майка си и дядо си в жилищен блок

Мъжът направил пълни самопризнания

При съкратено съдебно следствие - заради признаване от подсъдимия на фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт, СГС е признал вината на Гочев за двойното убийство, като е определено наказание "доживотен затвор без замяна". Заради производството по реда на съкратеното съдебно следствие присъдата е заменена с 30 години "лишаване от свобода".

В касационната жалба на Гочев се изтъква довод за "явна несправедливост на наложеното общо наказание", като се прави искане то да се намали.

Тричленният състав на ВКС приема жалбата за неоснователна. Посочва се, че жалбоподателят неоснователно настоява за отдаване на по-значима тежест на смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства като младата му възраст, здравословното му състояние и признанието на фактите в проведената процедура на съкратено съдебно следствие.

От Върховния касационен съд уточняват, че тричленен съдебен състав оставя в сила решение от 13.02.2018 г. на Софийския апелативен съд. Решението е окончателно.

Върховните съдии са категорични, че проявената особена жестокост към майка му и към притеклия й се на помощ негов дядо при начина и средствата на осъществяване на деянието е била съпътствана с причиняване на изключително мъчителни физически и психически болки и страдания на жертвите, съзнавано от него и желано за постигане на целта му.