Убиецът на Вероника – Илиян Здравков, се опитва по всички възможни начини да намали присъдата си и да лежи по-малко в затвора. Това обявиха в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи родителите на момичето.

Те се опасяват, че Здравков ще излезе на свобода.

Припомняме, че Илиян Здравков е осъден на 30 години затвор за убийството на 21-годишната студентка Вероника Здравкова във Велико Търново. Убийството бе извършено при грабеж на 28 февруари 2015 година. Илиян е набелязал Вероника за жертва напълно случайно, докато чакал влака за Горна Оряховица. Отнетото от нея бе оценено за 401.81 лева.

Тялото на момичето беше открито във водите на река Янтра след два дни издирване. Вероника бе убита с осем удара по главата с брадва.

Илиян Здравков избегна доживотния затвор, след като призна вината си и делото беше гледано по съкратената процедура.

Бащата на Вероника – Трайчо Трайков, сподели, че са попадали на публикации, че Илиян Здравков е с психическо разстройство и започва да му се прилага лечение. Майката подчерта, че две експертизи са показали, че той напълно осъзнава действията си.

Здравков не лежи в психиатрично отделение, а само бил насочван към такова. Това обясняват от правосъдното министерство. Той се намира в 107-мо помещение на 11-та затворническа група в затвора в Ловеч. Нямало опасност да бъде освободен.

Бащата на убитото момиче смята, че на хора като Илиян Здравков не трябва да се обръща внимание за консултации, тъй като той е изкарал 24 години по затворите. Трайков допълни, че физическият труд е най-добрата консултация. Родителите на Вероника искат престъпниците да не лежат като лордове в затвора, а да си заработват издръжката там.

Майката Надя Трайкова настоява за законови промени, според които рецидивистите да нямат право на съкратено дело. По думите й в случая пострадалите нямат никакви права. Правата били за престъпниците, които остават с минимални присъди по 15-20 години.

Родителите на Вероника са се свързали и с други родители на убити деца. Те настояват за среща и с ръководствата на парламентарни групи, за да се направи промяна в закона.