Съдебната реформа е много дълго усилие, което трябва да се предприеме мащабно. Това заяви адвокат Емил Георгиев от инициатива "Правосъдие за всеки" пред БНТ.

По думите му на съдебната реформа трябва да бъде поставена ясна цел - да отговори на искането на българското общество за повече справедливост и да има съзнанието, че когато се обърнат към компетентните институции могат да очакват добро решение. Темата за съдебната реформа излиза отдавна извън границите на страната, посочи адвокат Георгиев.

"Има много силна съпротива на политическия спектър на България от идеите за реформа, сякаш нещо пазят и охраняват", смята той.

Според него, ако искаме да се направи устойчива съдебна реформа трябва да се търсят конституционни мнозинства - супер мнозинствата на Великото Народно събрание. Има и един процес на политическо съзряване, но въпреки това накрая се оформи един консенсус за съдебна реформа, който се вижда и в предизборната кампания, отбеляза адвокат Георгиев.

Той добави още, че ефективната борба срещу корупцията по високите етажи на властта не минава през КПКОНПИ, а през държавното обвинение. Прокуратурата се противопоставя върху това да има съдебен контрол върху нейните актове.

МС редактира закона за контрол на главния прокурор, а Зарков регистрира всички обещания

МС редактира закона за контрол на главния прокурор, а Зарков регистрира всички обещания

Тези промени не изчерпват съдебната реформа