Националният рамков договор за 2007 г. трябва да бъде подписан утре.

Такава оптимистична прогноза изказаха председателят на управителния съвет на здравната каса Емил Райнов и председателят на управителния съвет на БЛС Андрей Кехайов.

След днешните поредни преговори двете страни все още не са се споразумели, предаде БНР. Във варианта за договор на НЗОК са посочени цени и обеми на медицинските дейности по клинични пътеки, които не отговарят на исканията на БЛС.

От здравната каса твърдят, че БЛС е предвидил само цени, без обеми, в своя вариант на договор. От БЛС пък обясниха, че напротив, обсъждани са обеми, но че те са ангажимент на касата и че посочените в момента от тях не гарантират достъпност на гражданите до здравни услуги.

Лекарският съюз ще потърси незабавното съдействие на здравния министър Радослав Гайдарски, който да бъде арбитър при финализирането на преговорите. Утре изтича крайният срок за постигане на споразумение между касата и лекарския съюз.

Ако НРД за 2007 г. не бъде подписан, в сила ще остане този от тази година, но с нови обеми, цени и алгоритми, определени от здравната каса.