Най-много кибератаки към страната ни има от територията на Русия. Това обяви заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, цитиран от БНТ.

По време на конференцията между България и Кралската прокуратура на Великобритания на тема "Киберсигурност" той подчерта, че киберпрестъпленията са престъпленията на новото време и са такива, за които няма граници.

По негови думи човек може да е в една държава, но да извършва престъпления в друга. По тази причина доброто сътрудничество между правоохранителните и правоприлагащите органи било от изключителна важност, за да може тези престъпления да бъдат разкрити и извършителите изправени пред съд.

За съжаление киберпрестъпленията се увеличават, отбеляза Сарафов. Той отчете, че животът се дигитализира все повече и се увеличава броят на доставчиците на облачни услуги.

Установиха извършителя на кибератаката срещу правителствени сайтове
Обновена

Установиха извършителя на кибератаката срещу правителствени сайтове

Въпросното лице се намира на територията на Русия

Шефът на НСлС заяви, че все по-голяма част от информацията отива в облачното пространство и вероятно почти всички престъпления, които се извършват и в реалния живот.

Той отбеляза, че във виртуалния свят остават повече следи, отколкото в реалния, стига да може човек да ги търси.

"С необходимите технически възможности и с необходимия софтуер, с който разполагаме именно благодарение на колегите ни от Съединените щати и Великобритания за нас те са лесно доказуеми. Нека никой да не си мисли, че е скрит зад компютъра и е анонимен. Напротив - тези престъпления дори се доказват по-лесно, стига да имаме необходимите познания и оборудване, и като софтуер, и като хардуер", подчерта Сарафов и допълни, че в момента страната ни разполага с такова благодарение на Великобритания и САЩ.

Хакери сринаха сайта на Министерския съвет

Хакери сринаха сайта на Министерския съвет

Това е втората подобна кибератака в рамките на месец

Той посочи, че обикновено кибератаките се извършват от Русия.

Имаме известни съмнения, че в Русия са структурирани специални звена за такива атаки, дали са на държавно ниво, дали са се структурирали група хакери, тепърва ще установим, коментира Сарафов.

Той отново посочи, че основно кибератаките и престъпления се вършат от територията на Русия, поради което комуникацията с руските власти е трудна, защото очевидно от там било трудно да се очакват отзивчивост и комуникация.

Припомняме, в рамките на месец бяха извършени няколко хакерски атаки срещу правителствен сайт.

Хакери атакуваха Български пощи

Хакери атакуваха Български пощи

Въпреки хакерската атака няма да има прекъсване в изплащането на пенсии, социални помощи и еднократните Великденски добавки

На 15 октомври хакери направиха опит да блокират достъпа до над десет сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки.

Тогава главният прокурор Иван Гешев съобщи, че атаката е дошла от територията на Русия и по-конкретно от група хакери, базирани в руския град Магнитогорск.

Военният министър Димитър Стоянов пък изрази предположение, че замесването на името на България във взрива на Кримския мост, заедно с кибератаките, са свързани действия.

На 13 ноември пък хакери удариха интернет страницата на Министерския съвет.